Vlaanderen Wandelt Lokaal

Door Hilde

juni 28, 2021


In vroegere tijden … toen corona nog gewoon een biertje was … organiseerde Wandelsport Vlaanderen iedere laatste zondag van april een specifieke wandeldag, nl. “Vlaanderen Wandelt”, waarbij ze zoveel mogelijk mensen aan het wandelen wilden krijgen. Dit werd jaarlijks een massaal maar ook succesvol evenement waar veel wandelaars reikhalzend naar uit keken.


Helaas gooide corona vorig jaar roet in het eten, waardoor het evenement omwille van de opgelegde maatregelen én met het oog op de veiligheid van de wandelaars niet kon doorgaan. Ook de lokale wandelclubs moesten noodgedwongen maandenlang hun georganiseerde activiteiten staken.  Alles lag stil …

Mensen zijn dan wel massaal gaan wandelen, maar meestal gebeurde dat alleen of met de kleine, toegestane bubbel.

Walking: the most ancient exercise and still the best modern exercise

Waardevolle alternatieven

Gelukkig zijn een aantal wandelclubs er na verloop van tijd in geslaagd om waardevolle alternatieven aan te bieden. Ze startten met het tijdelijk uitzetten van verschillende routes, waarbij de pijlen meestal enkele weken bleven hangen. Op deze manier konden veel wandelliefhebbers genieten van mooie, gevarieerde tochten zonder ze zelf te moeten uitstippelen.  In tijden waarbij er zo weinig mogelijk was, werd dit een ware succesformule.

Stilaan “back to normal”

Na meer dan een jaar, begint het leven langzaam maar zeker een beetje terug in de plooi te vallen, ook wat de organisatie van een gezonde sport als wandelen betreft. 
Wandelclubs mochten de voorbije weken stilletjes aan terug beginnen met organiseren van wandelingen, weliswaar nog in beperktere mate. Ook het mooie initiatief “Vlaanderen Wandelt” kreeg een nieuwe kans ! 

Om de gekende reden, werd dit jaar besloten het kleinschaliger aan te pakken. Zo is “Vlaanderen Wandelt Lokaal” ontstaan, waarbij meer dan 100 clubs op zondag 27 juni diverse wandelingen konden aanbieden in een kleine, veilige en gemoedelijke sfeer, zowel voor leden als niet-leden. Keuze genoeg dus, zowel wat betreft de wandelgebieden, als het aantal kilometers e.d. Er was voor elk wat wils … in heel Vlaanderen 👍
De boodschap bleef hierbij hetzelfde als in het verleden: zoveel mogelijk mensen aan het wandelen krijgen !  Deze keer ook onder het motto #iedereenwandelt.

Ankerpunt in Oud-Heverlee

Als ankerpunt voor deze heuglijke dag werd gekozen voor een locatie midden in de prachtige natuur van Oud-Heverlee. Niet voor niets, want wandelaars komen hier volop aan hun trekken door een verscheidenheid aan  schitterende natuurgebieden binnen wandelafstand zoals o.a. het Meerdaalwoud, de Doode Bemde, het Heverleebos, …. Wat wil je nog meer ?!


Van hier uit werd “Vlaanderen Wandelt Lokaal” bovendien officieel voorgesteld aan de pers/media tijdens een VIP-moment.

Minister Beke had speciaal voor de gelegenheid z’n wandelschoenen aangetrokken 😉


Minister van Sport Weyts en Minister van Volksgezondheid Beke hielden een korte toespraak over de voordelen van het wandelen, net zoals DJ Regi Penxten, die vanaf nu de rol van ambassadeur van Wandelsport Vlaanderen voor de komende drie jaar op zich genomen heeft. Daarnaast volgde ook nog een woordje uitleg door de burgemeester van Oud-Heverlee en door de voorzitter van Wandelsport Vlaanderen Lieven Hostens.


Dit geheel werd vakkundig aan elkaar gepraat door Nathalie Didden (meer info over Nathalie: https://grenzelooswandelen.com/interview-nathalie/).


En soms komt er onverwacht iets moois op je pad …

Tot mijn grote verbazing werd ik door Nathalie uitgenodigd voor dit VIP-moment. Wow 🤩 Ik voelde me vereerd en heb deze uitnodiging meteen enthousiast aanvaard.

Daar heb ik geen seconde spijt van gehad ! Ik vond het absoluut de moeite waard om hier persoonlijk bij aanwezig te kunnen zijn. Een fijne ervaring, die me op sommige momenten zelfs ontroerde en die bij mij vooral m’n “goesting” aanwakkerde om verder te blijven inzetten op alles wat met wandelen te maken heeft 👣

Na het officiële gedeelte maakte ik nog een keuze uit één van de vele wandelroutes die daar afgepijld waren. ’t Werd een prachtige route van 12 km waar ik volop van kon genieten !

Waarom schrijf ik hier een blog over ?

Wel … na mijn opleiding Wandelbegeleidster voel ik me sowieso verbonden met Wandelsport Vlaanderen. Ik draag deze organisatie een warm hart toe ❤️

Daarnaast wil ik bij deze alle wandelclubs die aangesloten zijn bij Wandelsport Vlaanderen en die hun beste beentje (of voetje 😉 ) voorzetten om wandelaars vanuit heel Vlaanderen en zelfs daarbuiten te verwennen met mooie wandelroutes even in het bijzonder in de kijker plaatsen.

Uit eigen ervaring weet ik hoeveel er bij komt kijken om een wandeling voor anderen uit te zetten. Ik doe het maar op een hele kleine schaal, peanuts in verhouding tot wat grote clubs doen … maar zelfs ik word telkens opnieuw geconfronteerd met heel wat voorbereidend werk. Ik doe dat met groot plezier en zie het zeker niet als “werk”, maar toch kan het wel een gevoel van teleurstelling teweegbrengen als dan blijkt dat er soms vrijwel niemand inschrijft voor een wandeling. Dan kan ik mezelf wel eens vertwijfeld afvragen waarom ik het eigenlijk allemaal doe …


En juist dit gevoel dreigt nu ook sommige wandelclubs te bekruipen, want wat blijkt ?  Nu er eindelijk weer georganiseerde wandelingen mogen plaatsvinden, komen er (nog maar) weinig mensen opdagen. En dit is zonde !

Is het de angst die er heerst omwille van het virus dat nog niet verdwenen is ?
Is het omdat mensen nu een andere manier van wandelen ontdekt hebben en het niet meer zien zitten om via georganiseerde tochten op pad te gaan ?
Dat is allemaal nog niet zo duidelijk, maar feit is wel dat nog niet iedereen zijn of haar weg naar de wandelclubs teruggevonden heeft.

Wandelclubs zijn nochtans voor veel mensen van onschatbare waarde. Het sociale contact is één van de belangrijkste aspecten die daar een rol in speelt. Bovendien is deelnemen aan deze wandelactiviteiten laagdrempelig. Voor veel mensen betekent het dus ook echt wel een gemis als deze activiteiten wegvallen …

Vandaar dus mijn pleidooi voor Wandelsport Vlaanderen en de vele aangesloten wandelclubs.  Een bewustmaking naar de vele vrijwilligers toe die zich belangeloos, met groot enthousiasme en een echte gedrevenheid inzetten om er steeds weer een geslaagde wandeldag van te maken en … niet onbelangrijk … om mensen met elkaar te verbinden !

Laat ons dus met z’n allen dankbaar zijn voor de vele mooie wandeltochten die er op deze manier georganiseerd worden en mocht je het zien zitten, neem er dan gerust een keer aan deel ! 

Meer info vind je op https://www.wandelsportvlaanderen.be/

Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

  1. Dank je voor je fijne reactie Emiel !
   Veel succes met jullie wandeling in Mollem 👍
   Voor mij is het wat ver weg voor één dagje, maar Mollem is sowieso een mooie omgeving om te wandelen !

 1. Leuk verslag Hilde, ik hoop dat wij samen weer eens mogen wandelen in Nederland, of ergens niet te ver België in.

  1. Dank je voor je fijne reactie Truus !
   Er komen vast wel weer wandelingen bij jou in de buurt hoor, al zal het voorlopig nog even aan Belgische zijde van de grens zijn.
   Maar ‘k heb ook nog heel wat leuke tochten in gedachten aan de Nederlandse kant, dus nog even geduld.
   Wat in het vat zit, verzuurt niet 😉

 2. Mooi verslag Hilde…dit ligt jou helemaal…zo enthousiast, dat is prachtig.
  Wij waren zondag ook graag gaan wandelen maar een bezoekje van de kinderen en kleinkinderen kreeg voorrang 😃
  We kijken wel uit naar de volgende wandelingen!

  1. Dank je voor je lieve reactie Frieda 😊
   ’t Was heerlijk wandelweer, maar ik snap de keuze die jij gemaakt hebt helemaal hoor …
   Er volgen nog genoeg wandelingen want gelukkig kan dat nu weer hé 👍

 3. Hallo Hilde,

  Het is een mooie tekst met de bijbehorende foto's.
  Leuk om elkaar nog eens gezien te hebben, wie weet nog eens bij ons in Stevensweert?

  Groetjes John ( Nathalie)

  1. Dank je voor je fijne reactie John !
   ’t Was ook echt een mooie dag, ik heb ervan genoten op alle vlakken 🙏
   En zeker leuk jullie nog eens gezien te hebben. Gezellig 👍
   Dat van Stevensweert houden we er in hoor… zeker weten !
   Als het dit jaar niet meer lukt, dan volgend jaar.
   Ik ben nu al overtuigd dat dat ook een heerlijk genietdagje gaat worden !

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}