Interview met Nathalie Didden

Door Hilde

maart 29, 2021


Dag Nathalie, ik denk dat je al vaak vragen gekregen hebt over het wandelen op zich, maar ik ben eigenlijk ook benieuwd naar wie jij zelf bent en hoe je bijvoorbeeld bij Wandelsport Vlaanderen terecht gekomen bent.  
Was wandelen toen al je passie of is je liefde voor deze gezonde bezigheid pas gegroeid vanaf het moment dat je voor Wandelsport Vlaanderen begon te werken ? 

Als persverantwoordelijke krijg je heel wat verschillende vragen over alle items die met wandelen te maken hebben.
Met veel plezier beantwoord ik ze allemaal, want mijn passie voor het wandelen is er pas gekomen toen ik bij Wandelsport Vlaanderen vzw begon te werken. Destijds zochten ze een vervanger/vervangster voor een persoon die in zwangerschapsverlof ging en gelukkig heb ik toen deze kans gekregen. Ik was toen nog erg jong en de ambities lagen toen helaas nog niet bij het wandelen.
Ik werk dit jaar al 25 jaar voor de wandelsport en sinds 1/1/2016 zijn we naar een fusie gegaan met deze nieuwe naam. We zijn nu een grote wandelsportfederatie in België.

Ik doe mijn job nu met zoveel passie en hoop dit nog lang te mogen doen.

Ik heb jou indertijd leren kennen als een enthousiaste lesgeefster tijdens de opleiding Wandelbegeleid(st)er georganiseerd door Wandelsport Vlaanderen.  Je bent ook verantwoordelijk voor externe communicatie en commerciële administratie.  Ik neem aan dat daar een groot gedeelte van je werktijd naartoe gaat.  Zijn er nog andere boeiende taken die je binnen je job uitoefent ?  Wat vind je vooral erg leuk om te doen ?

Bedankt voor het mooie compliment ! Ik heb heel wat jaren de ledenadministratie bijgehouden, verzekeringen, opleidingen Initiator Wandelen en Wandelbegeleider gegeven, gecombineerd met andere taken.
Sinds januari 2020 heb ik een heel ander takenpakket gekregen. Ik sta nu inderdaad in voor externe communicatie & commerciële administratie. Hier kruipt heel wat werktijd in. Daarbovenop ben ik ook persverantwoordelijke. Ik ben nogal perfectionistisch en zet dan ook mijn tanden ergens in, om zo hopelijk veel respons terug te ontvangen. Tot nog toe is het al heel goed gelukt om Wandelsport Vlaanderen vzw in de media te krijgen, maar straks zou iedereen ons moeten kennen. We willen iedereen aan het wandelen krijgen, want wandelen heeft alleen maar voordelen.

We willen iedereen aan het wandelen krijgen, want wandelen heeft alleen maar voordelen !

Sinds de coronacrisis hebben mensen massaal het wandelen ontdekt.  Tegelijkertijd werd het wandelen in clubverband stilgelegd omwille van de coronamaatregelen.  Er vonden dus flink wat veranderingen plaats op wandelgebied.  Wat is jou het meest opgevallen als je er na een jaar op terug kijkt ?  Wat vind je van deze evolutie ?


In eerste instantie ben ik blij dat heel wat mensen het wandelen (her)ontdekt hebben.
Wij hopen dat deze mensen na corona ook blijven wandelen, maar dan bij onze wandelclubs en lid worden van de mooiste Wandelfederatie in België 😉
Voor deze wandelclubs heb ik heel veel waardering. Er zijn zoveel vrijwilligers die dag en nacht klaarstaan voor hun wandelclub. Van zodra het weer kan, ga ik ook weer in clubverband wandelen, want zij verdienen het om wandelaars te krijgen op hun tochten.

Het negatieve aan de vele wandelaars en wat mij het meest opvalt is het zwerfvuil. Als Wandelsport Vlaanderen vzw hebben we al een campagne hierrond gehad en we blijven het ook promoten dat iedereen zijn/haar afval mee naar huis dient te nemen. De natuur is zo mooi, laten we dit dan ook zo behouden.

Je bevindt je op professioneel vlak eigenlijk al continu in het wandelmilieu.  Daarnaast heb je samen met je man in je woonplaats Stevensweert ook één en ander opgezet wat wandelen betreft.  Kan je daar wat meer over vertellen ? 

Enkele jaren geleden zijn we met een werkgroep en de gemeente Maasgouw een wandelnetwerk opgestart. Toen dit in 2015 klaar was, hebben we ook nog een prachtige opening gehad van dit wandelnetwerk op ons Eiland in de Maas.
Om de gemeente te bedanken voor de steun, hebben John en ik de handen in elkaar gestoken en gevraagd of de Belgische wandelclubs geen interesse hadden om ons Eiland in de Maas te bezoeken als verrassingsuitstap, als een bedankje voor hun vrijwilligers, als een ledenuitstap, ….
Onze 1ste wandelclub was Neteland Duffel en door de goede reclame die zijn maakten over deze prachtige dag in Stevensweert, volgden heel wat andere wandelclubs.
Ondertussen zijn er al 47 wandelgroepen geweest in Stevensweert met een totaal van 2727 deelnemers. Enkele wandelclubs zijn zelfs al voor een 2de keer teruggekomen of blijven zelfs een heel weekend. Mijn man en ik doen dit allemaal op vrijwillige basis en met veel plezier. Ook de wandelweekends verzorgen wij voor de clubs. Wij houden zoveel van dit Eiland in de Maas en met onze passie voor wandelen is dit een zeer fijne vrijetijdsbesteding.

Nathalie en haar man op de stapstenen bij het mooie Eiland in de Maas

Wat zijn jouw favoriete wandelplekjes ?  Wil je die met ons delen of houd je die liever voor jezelf ?

Natuurlijk wil ik die graag met jullie delen, want zo kunnen dit ook de favoriete wandelplekjes worden voor anderen.
Ons Eiland in de Maas staat op nummer 1 en dan zeker de stapstenen vinden we een heerlijke plek.

Natuurmonumenten heeft er enkele banken geplaatst, waardoor je er helemaal tot rust kan komen. De vergezichten, de afgebeten bomen door de bevers, het water op de achtergrond, het doet gewoon iets met je.
Maar ook de bosbeek in Opoeteren, waar ik als kind opgroeide, maakt bij mij wat emoties los.  Ook daar kan je prachtig wandelen en genieten van de natuur, de geur van de bomen en de fluitende vogeltjes. Zalig!

Laatste vraag: heb je misschien nog interessante tips voor de wandelaars ?  Iets wat je hen kan aanraden of waar ze best rekening mee kunnen houden ?  Iets wat volgens jou voor een bijzondere wandelervaring kan zorgen ?

Een beginnende wandelaar zou ik aanraden om je eigen tempo te wandelen en niets te forceren. Zo blijf je het wandelen ook leuk vinden. Natuurlijk kun je na een tijdje je tempo eens opvoeren of voor een langere afstand kiezen. Kies voor verschillende wandelroutes en bewandel niet iedere dag hetzelfde pad.
Wat plezier tijdens het wandelen maakt het altijd aangenamer. Ga niet alleen wandelen voor de afgelegde kilometers, maar probeer te genieten van de natuur en alles om je heen. Indien het kan met vrienden of familie, zo blijf je ook je sociale contacten onderhouden.
Een bijzonder moment is voor iedereen anders, maar zorg ervoor dat je deze blijft ontdekken en vasthouden. Wandelen is trouwens goed voor lichaam en geest.

Ik vind het geweldig hoe jij positief en vol energie met een gezonde sport als wandelen bezig bent Nathalie.  Het enthousiasme spat er vanaf en dat werkt naar anderen toe zeker motiverend. Heel erg bedankt voor je tijd, voor je openheid en het delen van je verhaal. Ik wens je nog veel mooie en gezonde wandelkilometers ! 

Heel hartelijk bedankt voor deze mooie en positieve woorden. Ik ben blij dat mijn enthousiasme motiverend werkt.
Nu weet ik dat jij ook deze kenmerken hebt en super dat jij jouw passie wilt delen met anderen.
Ook aan jou veel mooie wandelingen toegewenst.

Op verzoek van Nathalie zou ik hierbij nog even de aandacht willen vestigen op de regels rond verkeersveiligheid waar wandelaars zich aan dienen te houden. Voor veel mensen die het wandelen pas recent ontdekt hebben, is het namelijk niet echt duidelijk hoe en waar ze nu precies mogen lopen. Nochtans is het belangrijk de nodige veiligheidsregels op te volgen want een ongeluk zit helaas in een klein hoekje …
Daarom dus ter afsluiter nog onderstaand filmpje.

Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}