Het wondermooie Pays des Collines

Door Hilde

mei 17, 2021


Dit jaar werden de vrije dagen van het verlengde Hemelvaartweekend zinvol ingevuld door nog eens een onbekend stukje natuur in eigen land te gaan ontdekken, nl. het natuurpark Pays des Collines (letterlijk vertaald: het land van de heuvels).  Dit gebied situeert zich bij de taalgrens. Het ligt in Wallonië in de provincie Henegouwen en ’t is wat de omgeving betreft zowat de Franstalige tegenhanger van de Vlaamse Ardennen, die zich uitstrekken aan de overzijde van de taalgrens.

Ik keek er vol spanning naar uit, maar moest mijn geduld toch een tijdje op de proef stellen want vanuit het noorden van Limburg was het best wel een flinke trip: bijna 3 uur rijden, een korte koffiebreak onderweg inbegrepen.

Maar wat werden die verwachtingen positief ingelost ! Wat een mooie omgeving !  Ik werd instant verliefd op dit prachtige wandelwalhalla 😍

To walk in nature is to witness a thousand miracles

Geweldige natuur

Uiteraard werd er dagelijks flink gewandeld in dit schitterende, gevarieerde landschap met z’n vele glooiende heuvels. We liepen door weilanden met verre uitzichten en prachtige beekvalleien, vaak omzoomd met allerlei soorten van hagen of met hele rijen prachtige knotwilgen.

Op andere momenten werden we omringd door dichte bossen, vooral op de heuveltoppen. De bossen hadden in deze tijd van het jaar tot mijn grote verrassing nog steeds een prachtige, paarse gloed door de vele boshyacinten die de bodem hier rijkelijk bedekten.

Af en toe voelden we onze kuiten behoorlijk en werd onze conditie danig op proef gesteld, want jawel hoor, het kon tussendoor best wel pittig zijn.  Maar dat maakt het ook allemaal net zo leuk hé 😉

Prachtige dorpjes

Behalve natuur, valt er in deze regio nog heel wat meer moois te bewonderen. Er liggen tal van knusse dorpjes die het gevoel geven dat de tijd er is blijven stilstaan. Ik vind dat sowieso al altijd heel bijzonder om te zien, maar deze keer kregen wij onverwacht de gelegenheid om eens even binnen te gaan kijken in zo’n oude woning.  Een echt authentiek ingericht huisje, gebouwd in het midden van de 18de eeuw. Dit zijn héérlijke, unieke ervaringen die ik ook echt kan koesteren !

Daarnaast liggen er buiten de stadskernen ook heel wat boerderijen en kapelletjes die zorgen voor een rustgevende, landelijke uitstraling. Er zijn ook diverse windmolens terug te vinden.

Om dit geheel nog een extra toets mee te geven, heersen er hier ook nog heel wat folkloristische tradities. Wees er op voorbereid dat je wel eens heksen zou kunnen tegenkomen in Ellezelles (Elzele) bijvoorbeeld 😅 Maar ook in andere omliggende dorpjes kan je zomaar van de ene in de andere verbazing vallen.

En de bevolking ?

Behalve het feit dat de omgeving een lust voor het oog was, werd ik zoals altijd als ik in Wallonië vertoef ook nu weer aangenaam verrast door de vriendelijkheid van de plaatselijke inwoners. Het begon al toen we bij onze eerste dag ’s ochtends een parkeerplekje probeerden te vinden. “Bent u wandelaars ?” vroeg één van de mensen die in het smalle straatje woonde waar wij onze auto probeerden kwijt te geraken. “Zeker !”, was mijn antwoord. Tja, dat maakte voor die man blijkbaar alles goed, we mochten onze auto bij hem op de oprit achterlaten 🙏
Toen we aan het einde van een lange wandeldag terug bij dat schattige huisje aankwamen, volgde een boeiend gesprek met de eigenaars, waarbij we spontaan uitgenodigd werden om een kijkje in hun oude woning te nemen. Zalig ! Wat een lieve, vriendelijke mensen !  En hoe leuk was het om even de sfeer in dat huisje te kunnen opsnuiven … Terug in de tijd … back to basics … zo bijzonder !

En ook in deze regio weerklonk, zoals ik het in Wallonië inmiddels gewoon ben, weer overal het vrolijke “bonjour” ter begroeting onderweg, iets wat ik zeker kan waarderen en zelf als antwoord net zo vrolijk terug roep 😊

Ik kan met een goed gevoel terugblikken op een paar fijne (wandel)dagen in dit wondermooie Pays des Collines. Het was vooral zalig om hier rust te vinden, heel veel rust … eventjes weg van alle dagelijkse hectiek en dat deed zoveel deugd !  Ik kan het iedereen van harte aanraden om hier ook eens op verkenning te gaan 👍

Meer informatie over deze regio vind je in mijn blog over de Vlaamse Ardennen.

Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}