Leestip: De Camino – Anya Niewierra

Door Hilde

juli 26, 2021


De titel van het boek “De Camino” doet vermoeden dat het boek inhoudelijk zal gaan over het bewandelen van de bekende Camino naar Santiago de Compostella. 
Dit klopt echter maar gedeeltelijk, want het boek is zoveel meer dan dat !

That’s the thing about books,

they let you travel without moving your feet.

Jhumpa Lahiri

Korte intro …

Het hoofdpersonage, de Zuid Limburgse chocolatier Lotte Bonnet, was getrouwd met Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië.

Samen hadden ze twee kinderen, met wie ze een fijn gezinnetje vormden.
Ze kwamen niets tekort en hadden het goed samen.

Emil had flinke problemen met zijn gezondheid gehad, maar die had hij gelukkig overwonnen.
Dat was voor hem de aanzet om in z’n eentje een pelgrimstocht te gaan lopen, de Camino.
Tevens hoopte hij op deze manier met de demonen vanuit zijn verleden te kunnen afrekenen.

Ze namen dus tijdelijk afscheid van elkaar en Emil startte met zijn wandelavontuur.

Hoe gaat het verhaal verder ?

Tot grote verbijstering van Lotte, die tijdens zijn pelgrimstocht steevast fijne, vrolijke berichtjes van hem kreeg, pleegde Emil op een zekere dag zelfmoord terwijl hij nog op pad was op de Camino.

Wat had hem in hemelsnaam zover gedreven ?  Waarom gebeurde dit ?
Lotte kon maar niet bevatten wat Emil bezield had om tot deze daad over te gaan.

Maanden later reisde Lotte samen met haar kinderen naar Emil zijn geboorteland Bosnië, om daar zijn as te verstrooien. Daar kwam aan het licht dat Emil eigenlijk gedurende al de tijd dat ze elkaar gekend hadden, zijn ware identiteit voor haar verborgen had gehouden.

Lotte haar hoofd werd met nog meer verwarring en ontzetting gevuld … Niet alleen was het onduidelijk waarom hij zelfmoord gepleegd had, maar wie was hij eigenlijk “echt” geweest ? Waarom was hij nooit eerlijk tegenover haar geweest aangaande zijn identiteit en zijn verleden ? Wat had hij voor haar verborgen gehouden al die jaren ?

In de hoop antwoorden op haar vragen te krijgen en om eindelijk rust in haar hoofd te kunnen vinden, besloot Lotte om in de voetsporen van haar man te treden door precies één jaar na zijn overlijden exact dezelfde tocht te gaan lopen.

Terwijl Lotte de Camino bewandelde, ontdekte ze steeds meer dingen over Emil. Bepaalde zaken werden meer helder voor haar. Zo leerde ze langzaam maar zeker haar overleden man beter kennen.

So far, so good … of toch niet ?!

Lotte bereidde op voorhand alles tot in de puntjes voor, maar … tijdens haar wandelavontuur bleek al snel dat je nog zoveel kan voorbereiden als je wil, je kan niet altijd alles helemaal in de hand houden, zeker niet als er andere, duistere gebeurtenissen plaatsvinden die roet in het eten strooien.
De spanning loopt aardig op en neemt je als lezer mee op avontuur, zowel op de Camino als naar het verleden ten tijde van het oude Joegoslavië.

Mijn mening ?

Ik vond het een geweldig boek om te lezen 🤩 Echt zo’n boek waar ik al direct vanaf de eerste pagina mee in het verhaal gezogen werd en dat zijn “de” boeken die ik het liefst lees !

Anya Niewierra heeft een vloeiende schrijfstijl en in haar boek verwerkt ze zowel thriller- als psychologische elementen, net zoals (romantische) interacties tussen de personages en de verhoudingen in menselijke relaties. Dit alles gecombineerd met mooie sfeerbeelden betreffende de wandelomgeving en nog zoveel meer.

Het is absoluut niet zomaar een roman, je wordt namelijk tijdens het lezen ook meermaals met je neus op de geschiedenis van het voormalige Joegoslavië gedrukt. En hoewel dit gaat om een gruwelijke oorlog en wat dit met de betrokkenen deed, is het niet zwaar op de hand om te lezen want het wordt allemaal mooi in het (wandel)verhaal verweven. Feit is wel dat auteur Anya Niewierra overduidelijk een uitstekende research gedaan heeft om de geschiedenis zo uitvoerig en realistisch te kunnen weergeven 👌

Daar tegenover komt ook tot uiting wat het wandelen van een pelgrimstocht zoals de Camino met een mens kan doen. Wat een impact dit op je heeft en hoe je zowel fysiek als mentaal met jezelf geconfronteerd wordt.

Het boek verveelt geen minuut, integendeel, ’t is moeilijk om het aan de kant te leggen. De spanning wordt stelselmatig opgebouwd, je nieuwsgierigheid wordt voortdurend geprikkeld, dus ja, echt zo’n boek dat je in één ruk uit wil lezen 👍

Bovendien is het dus zoals ik al schreef niet zomaar een roman, maar een boek dat aanzet tot nadenken en waar je heel wat uit kan leren, en dat alles op een vlot geschreven en spontane manier. Dat vind ik heel erg waardevol. Wat mij betreft een dikke aanrader dus !!! 

Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

 1. Na het lezen van deze recensie ben ik ook gestart met het lezen van De Camino.

  Het is idd een boek dat niet verveeld, meer is dan een reisverslag en meer is dan een roman!

  Het leven van pelgrims in hun tocht, met hun hindernissen, de positieve invloed op henzelf als persoon en de ontstane vriendschappen worden op een vlot leesbare wijze weergegeven.

  Dit alles verweven met een verhaal dat doet nadenken. Een verhaal over vluchtelingen… wat doet o.a. een oorlog met de mens?

  1. Wat leuk dat je het boek op basis van mijn recensie ook bent gaan lezen Rina !
   En fijn dat je het ook de moeite waard vond, daar ben ik blij om !

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}