Een weekje Ardennen

Door Hilde

augustus 20, 2021


Vorig jaar werd omwille van corona voor een vakantie in eigen land gekozen. De keuze viel daarbij op de uitnodigende natuur van de Belgische Ardennen. Alle ingrediënten voor een mooie vakantie waren toen aanwezig, dus dat werd een vakantie die ontegensprekelijk vatbaar was voor herhaling.

Die herhaling kwam er sneller dan verwacht… 
Aangezien we deze zomer nog steeds niet verlost waren van dat hardnekkige virus en de herinneringen aan vorig jaar nog zo positief in het geheugen gegrift stonden, werd beslist om opnieuw een weekje in die mooie omgeving te gaan doorbrengen.

If you truly love nature, you will find beauty everywhere

Grensgevalletje

De voorkeur ging weer uit naar de Belgische Ardennen, maar het buitenland lonkte ook … Dus werd er gezocht naar een bestemming waarbij eventueel een daguitstap naar Frankrijk of naar Luxemburg gemaakt zou kunnen worden. Vandaar dat er gezocht werd naar een regio die centraal gelegen was, in de nabijheid van beide grenzen. We boekten een huisje in Martelange, dat echt wel pal op de grens met Luxemburg ligt ! 

Martelange op zich is een gemeente waar weinig te beleven is, maar de natuur is er prachtig en de bekende rivier de Sûre, die door een groot gedeelte van Luxemburg stroomt, die is hier ook al te bewonderen.
’t Is wel een bijzonder “grensgevalletje”, want als je midden op de hoofdstraat gaat staan, sta je bij wijze van spreken met je ene been in België, terwijl je met je andere been in Luxemburg staat.
Er hoefde trouwens geen tekeningetje bij gemaakt te worden om te verduidelijken welk land aan welke kant lag: aan de Luxemburgse zijde schreeuwden de tankstations om aandacht, om nog maar te zwijgen over de gigantische drank- en tabakswinkels die dagelijks massa’s Belgen aantrokken. Een belevenis op zich om dat allemaal te aanschouwen, maar goed, die drukte, daar wilde ik juist afstand van nemen, dus mij zag je daar alleen maar voor de noodzakelijke boodschappen.

Wat is er in eigen land in deze buurt te beleven ?

Veel !  België op zich is al niet zo groot, dus de reisafstanden die je in de Ardennen aflegt zijn zeker goed te doen.

Een echte aanrader vind ik de omgeving van Achouffe/Houffalize. De natuur is daar adembenemend mooi en ook heel gevarieerd. Echt genieten 🤩
Je kan in Achouffe prachtige wandelingen maken. Wandelingen die goed gemarkeerd zijn overigens en ook aan parkeergelegenheid is er geen gebrek. Er wordt hier goed gedacht aan de wandelaars 👍

Een paar pittige stukjes tussendoor mochten tijdens de wandeling die we hier deden uiteraard niet ontbreken, want wat extra uitdaging onderweg, geeft aan het einde van de tocht een grotere voldoening en dat mag dan ook beloond worden, toch ?!
Dus …. dat werd na het wandelen nog even lekker nagenieten bij de brasserie die naast de brouwerij ligt met een lekkere, verfrissende Chouffe erbij 🍺

Als je interesse hebt, kan je een kijkje nemen op de website van de brouwerij van Achouffe (https://chouffe.com/nl-nl/gids-voor-chouffe-liefhebbers/trek-je-schoenen-aan/ ), waar je behalve wandelen ook meer info kan vinden over een bezoekje aan de brouwerij bijvoorbeeld. 

La Roche-en-Ardenne is een andere, gekende bestemming in de Ardennen. Ook daar maakten we tijdens deze vakantie een even zo gekende wandeling, nl. de wandeling met de rode ruit, nr. 6. Ik had ze al langer op mijn verlanglijstje staan omdat ik er al zoveel mooie foto’s van voorbij had zien komen op Facebook, steeds vergezeld met lovende woorden over deze route. Dus ik wilde eens gaan ervaren of ik er hetzelfde over dacht. ’t Werd een fraaie tocht door een geweldig stukje Ardense natuur met heel wat geniet-momentjes !

De wandeling met rode ruit nr.6 wordt op volgende website helemaal beschreven en met heel wat foto’s geïllustreerd: https://ardennen.nl/wandelen/wandeling-hoog-boven-de-ourthe-bij-la-roche/

Wat ik ook wel leuk vond aan deze route, is dat er ook een stukje Eisleck Trail in verweven zit, een trail die ik iedere geoefende wandelaar van harte kan aanbevelen want die is echt wel super tof !
Meer info over deze trail vind je op deze website: https://blog.escapardenne.eu/?page_id=12&lang=nl

Daarnaast kan je vanuit Martelange zelf ook fijne wandelingen maken. Er zijn diverse gemarkeerde routes die je daar kan volgen, maar er lopen ook een paar GR’s in die regio zoals bijvoorbeeld de GR151 en de GR15, waar je eventueel stukjes van kan doen.  In Martelange zijn er trouwens heel wat voorzieningen getroffen om tegemoet te komen aan wandelaars en fietsers, zo vind je er bijvoorbeeld meerdere toffe fiets- en wandelbruggen over de Sûre. Er is een mooi parkje en bovendien ook een leuke uitkijktoren die een mooi uitzicht biedt op de omgeving daar.

De grens over naar Luxemburg…

Eigenlijk zat het in de planning om nog eens een lus van de Mullerthal Trail te gaan doen in het zogenoemde “klein Zwitserland”, in de buurt van Echternach en Beaufort. Maar door het noodweer van enkele weken eerder, waren er nu tijdelijk bepaalde stukken van die lus afgesloten en oké, er was wel een omleiding voorzien, maar dat is dan toch niet meer helemaal hetzelfde vind ik. Bovendien waren de weersomstandigheden tijdens onze week vakantie ook niet echt optimaal, waardoor we er sowieso minder van zouden kunnen genieten, dus dit plan werd tijdelijk opgeborgen.

In de plaats daarvan, maakten we o.a. een heerlijke tocht in Boulaide, wat maar amper 10 minuten van Martelange ligt, maar waarbij je wel al direct in een heel andere omgeving terecht komt. Héél erg mooi en vooral: super rustig ! We zijn amper een levende ziel tegengekomen dus dit was helemaal coronaproof 👌

Het mooiste uitzicht komt na de zwaarste klim…

De wandeling die wij in Boulaide maakten was een samenstelling van 2 gemarkeerde routes. Meer info hierover vind je op volgende websites https://www.visitluxembourg.com/nl/plaatz/walking/rondwandelroute-boulaide-i https://www.visitluxembourg.com/nl/plaatz/walking/rondwandelroute-boulaide-ii

De laatste dag van onze vakantieweek brachten we door in en rond Diekirch, een stad in Luxemburg waar ook het gekende, gelijknamige bier gebrouwen wordt.  De wandeling die we hier maakten, schotelde ons de meest schitterende panorama’s voor !  Wow, zo mooi !  Het zonnetje was tijdens deze dag gelukkig van de partij zodat we er extra van konden genieten (de overige dagen kregen we bijna dagelijks “showers” over ons heen 🌧).
Wat ik tegen het einde van deze wandeling wel heel aangrijpend vond, was dat je hier langs de Sûre nog zo overduidelijk de gevolgen van de overstromingen kon zien. Bij bijna alle bomen langs de rivier zag je dat ze verkleurd waren tot meer dan een meter hoogte, ’t zag er dor en doods uit … Bovendien was hier ook nog veel troep te bespeuren, zowel in de bomen als ook tot zelfs meters van de rivier vandaan aan de kanten van de oevers. Ik probeerde me visueel voor te stellen wat zich daar enkele weken eerder afgespeeld moet hebben … maar goh, zoiets kan je je met de beste wil van de wereld niet voorstellen hé.  Zo erg …


Diekirch zelf is trouwens best wel een leuk stadje om even doorheen te flaneren. ’t Was er gelukkig niet al te druk, het lukte zelfs om in alle veiligheid rustig een terrasje te doen en om een week vakantie met een super heerlijke Italiaanse ijs af te sluiten (af en toe zondigen mag wel eens 😋)

Verder zijn er ook nog talrijke wandelingen te doen bij Esch-sur-Sûre, een omgeving die zeker de moeite waard is en waarbij ik af en toe herinnerd werd aan de uitzichten die ik vorig jaar had bij de wandeling bij de stuwdam van Nisramont (maar die tocht was wel veel pittiger !).  

We verkenden Martelange ook aan de overkant van de grens, waar je dan eigenlijk in het gehucht Haut-Martelange wandelt. Ook dat was een leuke tocht …

Ik vond het verrassend om nu eigenlijk als bij toeval leuke, nieuwe plekjes te ontdekken in Luxemburg.  Wat mij daar in het verleden vooral aantrok is het Mullerthal, en door de Eisleck Trail kende ik ook al een gedeelte van het noorden van dit landje. Maar de omgeving waar ik nu was, was tot nu toe ongekend. Ik werd er absoluut niet teleurgesteld, integendeel !

Andere tips …

Wij hadden te weinig tijd om in één week alles te kunnen verkennen, maar we hebben vorig jaar al van deze regio “geproefd”, dus hieronder nog wat tips voor uitstappen die vanuit Martelange gedaan kunnen worden en die zeker ook de moeite meer dan waard zijn….

Een hele toffe wandeling om te doen, niet zo ver van Martelange, is de wandeling bij het stuwmeer van Nisramont bij La Roche-en-Ardenne. Wij verkenden deze route vorig jaar, ’t is een pittige tocht, maar je zal er gegarandeerd mooie herinneringen aan overhouden !

Veel mensen kennen de ruwere Ardennen, met dichte naaldbossen, maar meer naar het zuiden toe, bevindt zich de prachtige Gaume !  Het landschap is er “lieflijker”, meer glooiend, het klimaat is er mild en je vindt er prachtige dorpjes waarbij je je soms echt in de Provence waant.

Enkele aanraders in de Gaume:
– wandelen in en rond Torgny, het meest zuidelijke stadje van België.
– wandelen in en rond Marville (net over de grens in Frankrijk). Dit is werkelijk een on-ge-loof-lijk mooi stadje waar de tijd precies is blijven stilstaan. Mijn mond viel er open van verbazing toen ik daar vorig jaar was … zo mooi ! Even buiten het centrum, ligt daar overigens een heel oude begraafplaats “Cimetière Saint-Hilaire”. Een heel bijzonder plekje dat je echt gezien moet hebben !
– de abdij van Orval: je kan daar wandelen, maar je kan uiteraard ook een bezoekje brengen aan de restanten van de oude abdij én er is (hoe kan het ook anders) ook een shop aan verbonden waar je Orval-biertjes of Orval-kaas e.d. kan kopen.

Conclusie:

Moeten we altijd ver weg om van een deugddoende vakantie te genieten ?  Wel nee ! 
Ons eigen landje heeft ontzettend veel moois te bieden !

En wil je toch graag naar het buitenland, dan kan zoiets gerust ook voor één dagje als je een vakantiebestemming in eigen land kiest die goed gelegen is. Ik heb er in ieder geval weer met volle teugen van kunnen genieten, veel mooie herinneringen gemaakt die ik kan koesteren, ook al was het dit jaar niet zo’n zonovergoten vakantie als vorig jaar. Ach ja, poncho aan, poncho uit, het heeft ook wel iets 😉  Ik ben in ieder geval heel dankbaar voor deze zalige vakantieweek 🙏


Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}