De Dutch Mountain Trail

Door Hilde

augustus 30, 2021


De Dutch Mountain Trail is een tocht van +/- 100 km die je kennis laat maken met een aantal schitterende plekjes in het zuiden van Nederlands Limburg. ’t Wordt ook wel de zwaarste tocht van Nederland genoemd en de bedoeling zou zijn om bergliefhebbers uit de lage landen te laten ervaren dat avontuur ook dichter bij huis gevonden kan worden.

Het startpunt bevindt zich in Eygelshoven en het eindpunt is het station van Maastricht. Daar tussenin liggen de “Seven Summits” (bergtoppen) die je gedurende deze trail mag bedwingen. Daar houdt het niet mee op wat hoogteverschillen betreft, want onderweg zijn er nog meer toppen waar je overheen mag, met de bijbehorende klim- en daalpartijen. Zo is er bijvoorbeeld het hoogste plekje van Nederland in Vaals, bij het Drielandenpunt.  Dit is niet mee opgenomen bij de Seven Summits. De reden daarvan ken ik niet, maar in de Facebookgroep die er over dit pad bestaat, las ik dat de keuze voor de Seven Summits gemaakt zou zijn op basis van het stijgingspercentage en niet op basis van de totale hoogte van de top. Of dat werkelijk ook zo is, kan ik niet bevestigen.

Er is een mooie wandelgids over dit pad te koop, waarin je veel bijkomende informatie kan vinden over zaken die je onderweg allemaal tegenkomt. Ik vond het zeker wel de moeite waard om deze even door te nemen.


Wist je bijvoorbeeld, dat de oude vakwerkhuisjes die je tijdens deze tocht regelmatig in het landschap ziet verschijnen, vroeger de woningen van de armen waren ? Zij bouwden deze huizen, die muren hadden van +/- 15 cm dik, op basis van een mengeling van leem, kalk, stro én heel wat liters urine. ’t Moest dan wel urine zijn van paarden of koeien, want die van varkens zou blijven stinken.  Ik ben nogal visueel ingesteld, maar ik wil echt niet weten hoe het er toen aan toe ging om tot deze samenstelling te komen 😉

Dit soort van leuke weetjes vind je dus in het gidsje. Daarnaast wordt er per summit ook een losse rondwandeling beschreven. Dus mocht je geen zin hebben om het volledige pad te bewandelen, dan kan je ook kiezen voor één van de kortere routes en daarbij toch een beetje het mountain-gevoel ervaren ! Uiteraard staat de route van de Dutch Mountain Trail zelf ook zeer uitgebreid beschreven. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat je de afstand aflegt in vier etappes. Natuurlijk ben je er zelf helemaal vrij in om dat ook anders in te delen.

Bij mij stond deze tocht al sinds vorig jaar op mijn verlanglijstje, maar toen kwam het er door omstandigheden niet van. Dit jaar wilde ik per se de uitdaging wél aangaan, mijn geduld was lang genoeg op de proef gesteld. Maar intussen is het een heuse hype geworden om deze bergwandeling te doen, de Dutch Mountain Trail is immens populair. Ik las al meerdere verhalen van mensen die dit pad bewandeld hadden, hoorde van anderen dat ze popelden om er ook mee te starten, dus af en toe vroeg ik mezelf af of het niet TE druk zou worden onderweg. Ik ben een rustzoeker en ‘k vind het niet prettig als je elkaar bij wijze van spreken steeds voor de voeten loopt. Gelukkig viel dat super goed mee !

En daar gingen we ….

We zouden direct bij de start van onze vakantie beginnen met het bewandelen van dit tot de verbeelding sprekende pad, want ja, zeg nu zelf, de benaming alleen al … Dutch Mountains ??? 

Oké, deze bergen hebben niet dezelfde hoogtes als die gigantische kanjers die je bijvoorbeeld in de Alpen ziet, maar dat betekent niet dat je hier geen pittige klimmetjes kan tegenkomen, want geloof me: die waren er wel degelijk 🥵

Het begon eigenlijk al vrij snel bij de beklimming van de eerste summit, de Wilhelminaberg.  Dit is eigenlijk een oude mijnsteenberg en bij het beklimmen ervan, ging het toch best wel al snel héél steil omhoog. Wat was ik blij dat ik wandelstokken bij me had ! 

Ik dacht op dat moment even stilletjes in mezelf … als dit een voorbode is van wat er ons nog allemaal te wachten staat, dan maken we onze borst beter al maar nat 💪

Een stukje hoger op diezelfde berg, hebben we per ongeluk zelf de route een beetje extra zwaar gemaakt door eventjes verkeerd te lopen. Eigenlijk ging het originele pad op die plek gezapig slingerend omhoog. En wat deden wij ? Wij liepen dwars door het bos, lijnrecht omhoog ! Het grappige is dat ik op dat moment nog zei: “ach ja, waarom zouden we gemakkelijk doen als het ook moeilijk kan ?!” Nu ja, dit is een leuke anekdote die me lang zal bijblijven en waar ik nu echt nog wel een brede glimlach bij op m’n gezicht krijg 🙂

Moeizame wegen leiden vaak naar mooie bestemmingen

Na de Wilhelminaberg trekt de Dutch Mountain Trail voor een stuk door Duitsland, waar de tweede summit, de Schneeberg zich aandient.

Het eerste gedeelte van het stuk door Duitsland vond ik het minst mooie van de hele trail. Tja, dat heb je meestal wel altijd ergens onderweg hé, bij zo’n langere tocht. Gelukkig werd het na een aantal kilometers over brede paden door Duitse akkers weer aangenamer om te wandelen. Het landschap werd gevarieerder, kleurrijker en de wandelpaadjes boeiender.

Na de Schneeberg wandelden we richting Vaals, naar het hoogste punt van Nederland, waar ook het bekende Drielandenpunt gelegen is. Wij arriveerden er vroeg in de ochtend. Bij de vele horecazaken die hier gevestigd zijn, maakten ze zich op voor weer een drukke dag. Nu lag het er nog vrijwel verlaten bij en dat vond ik héérlijk ! Vorig jaar kwamen we er ook voorbij tijdens het bewandelen van het Krijtlandpad en voor mij voelde het daar toen als één grote kermisattractie 😱 Daar houd ik niet van, dus toen wist ik niet hoe snel ik er weg kon geraken. Deze keer hielden we even halt voor een lekker koffietje om daarna ons pad weer te vervolgen richting Gulpen.

Van zodra je de grote drukte bij het Drielandenpunt achter je laat, kom je al snel in het prachtige bos bij Vaals waar het héél wat rustiger is. En mooi ook ! Ook het Vijlenerbosch is de moeite waard en in ons geval zorgden deze bossen ook voor tijdelijk een beetje schaduw en verkoeling op een warme dag.

Daarna wandelden we veel langs bosranden of door weilanden en kregen we prachtige uitzichten voorgeschoteld. Dit was helemaal mijn ding … geweldig 😍

Tussendoor kregen we behalve de vele kruisbeelden die overal op hoek en kant … én zelfs in bomen … aanwezig waren, ook andere héél bijzondere dingen te zien, zoals een kikker die ongeduldig wachtte om een prins te mogen worden 😊

In deze regio liggen bovendien ook enkele wijngaarden waar hele trossen druiven aan het rijpen waren. ’t Was een leuke variatie om daar ook langs te kunnen wandelen.

(Aan het einde van deze etappe kon het proeven van zo’n lokaal wijntje bij de plaatselijke horeca natuurlijk niet uitblijven 😋 Het smaakte overheerlijk en ’t was een fijne beloning na een pittige, maar wondermooie wandeldag !)

Na heel wat kilometers bereikten we de derde summit, nl. de top van het Eyserbos. Gelukkig stond er een bankje, waar we dankbaar gebruik van maakten zodat we nog wat langer van het schitterende landschap dat voor ons lag konden genieten. Zalig !

Zeg nu zelf: doet zo’n aanblik niet denken aan Toscane ?! Prachtig was het !

Vanaf hier was het nog een klein stukje tot bij de vierde summit, de Gulperberg. ’t Was een mooi stukje, maar onze kuitspieren werden ook hier weer stevig getraind 😉

Boven op de top van de Gulperberg staat een indrukwekkend Mariamonument dat al van ver de aandacht trekt. Daarnaast is dit wat mij betreft de summit waarbij je het meest panoramische zicht krijgt van de hele tocht. ’t Is hier langs alle kanten puur genieten als je boven staat !

Vanaf de Gulperberg werd de tocht verder gezet naar de vijfde summit, de Hakkenberg. We wandelden door prachtige holle wegen en door mooie stukjes bos. Vervolgens kregen we al snel summit nummer zes te beklimmen, Kattenroth. In deze regio nam de Dutch Mountain Trail ons mee de grens over naar de mooie Voerstreek in België en lieten we onze voetafdrukken gedurende heel wat kilometers steeds afwisselend in België en in Nederland achter.

Bij al dat geflirt met de grens, konden de grenspalen niet uitblijven natuurlijk. We hebben er dus ook heel wat gepasseerd. Eentje was opgesmukt met een wel héél bijzondere boodschap: “maak een feestje van elke dag”. Dus behalve mooie uitzichten tijdens het wandelen, kregen we ook nog mooie inzichten mee 👍

We eindigden tijdelijk in Eijsden, met als laatste blikvanger het kasteel van Eijsden.

Wachten op het pontje

Het afleggen van het laatste stuk van de Dutch Mountain Trail moesten we even uitstellen omdat het pontje dat fietsers en wandelaars in Eijsden naar de overkant van de Maas brengt, door het noodweer tijdelijk stil lag. Je kan de Maas ook wel oversteken zonder het pontje, maar dan moet je een stukje omlopen en daardoor komen er ongeveer acht kilometers extra bij.

Op een stralende zomerdag (jaja, af en toe hadden we die toch wel !) besloten we om dit laatste stukje af te leggen en het pontje in Eijsden was hier ook meteen ons startpunt.  Wat vind ik het toch altijd zalig om via zo’n pontje het water op te gaan. Dat geeft echt een vakantiegevoel, zeker als het zonnetje daarbij voluit aan de hemel aan het schijnen is. Daar ga je dan zelf toch ook van shinen ? 🌞

Al meteen van op het pontje, zagen we de laatste summit die we die dag nog zouden moeten beklimmen, nl. de top van D’n Observant vlakbij Maastricht. Je kan er niet naast kijken als je in die buurt komt en eigenlijk heeft dat vreemde topje van die berg me om één of andere reden altijd al getriggerd. Dus ’t was wel een leuk vooruitzicht om bovenop die top te zullen staan !

Vanaf het moment dat we voet aan wal zetten aan de overkant, bevonden we ons in Wallonië. Vanaf hier volgde een mooi stuk langs de Maas. Vorig jaar liepen we aan de overkant voor het Krijtlandpad. Deze kant vond ik mooier met ook hier weer leuke paadjes tussendoor. Wat hier best wel opvallend was nu, was het feit dat ze aan de Nederlandse zijde met hele ploegen mensen druk in de weer waren om afval op te ruimen dat als gevolg van de overstromingen nog overal zichtbaar was langs de Maas. Bewonderingswaardig dat die mensen zich daar zo voor inzetten 👍

Na een aantal kilometers op Belgische bodem, liepen we ongemerkt Nederland weer binnen en voor we het wisten, waren we al bezig met de laatste klim van deze trail, nl. de zevende summit, de Observant. Helaas viel het uitzicht boven op die top flink tegen.  Je staat daar helemaal ingesloten in het groen met amper een paar “kijkgaatjes”. We kregen onverwacht wel een mooi cadeau bij het beklimmen van deze berg, nl. een spontane ontmoeting met een oehoe. Jemig, we wisten niet wat we zagen ! Ineens vloog zo’n groot beest voor ons door … wat was dat 😲  ’t Was pas boven op de top dat we er via het infobord achter kwamen dat D’n Observant een geliefde plek voor deze mega grote uilen is.  Heel tof om er eentje gespot te hebben ! 

De laatste kilometers…

De Seven Summits hadden we dan wel gehad, maar toch lag er nog iets moois in het verschiet, nl. de Enci-groeve. Ik had er al veel over gehoord, ook al veel prachtige foto’s van voorbij zien komen via sociale media, dus ik was erg benieuwd naar hoe ik dit zelf zou ervaren in de realiteit. Maar eerst konden we nog genieten van anderen in het oog springende zaken zoals bijvoorbeeld de Duivelsgrot, het kasteel van Neercanne enz.

Daarna volgde de Enci-groeve. En of het daar mooi was ! 🤩

’t Was hier voor mij echt wel even genieten met een grote G hoor !  Een geweldig stukje om mee te nemen in je herinnering als je bijna je eindpunt bereikt hebt. De omstandigheden waren op deze dag ook optimaal: heerlijke temperatuur, een stralend zonnetje, waardoor alles er uiteraard extra mooi uitzag.

Daarna werden de laatste kilometers ingezet richting Maastricht waar we moe maar voldaan de Dutch Mountain Trail beëindigden.

Conclusie

Ik heb heel erg genoten van de Dutch Mountain Trail ! Wij reden dagelijks heen en weer, maar toch voelde het als een vakantie tussendoor, héérlijk 😎

Vorig jaar verkende ik het Krijtlandpad, dat min of meer in dezelfde omgeving ligt en zelfs enkele stukjes deelt met de Dutch Mountain Trail. Hoewel ik toen flink enthousiast was over dat pad, was het in verhouding tot de Dutch Mountain Trail minder aantrekkelijk, minder uitdagend, met minder verrassende paadjes en opvallend meer verharding.

Ik ben dus heel positief over deze trail en kan hem zeker wel aanraden om te bewandelen ! Wel zou ik het advies geven om de gpx-track via je telefoon of wandelgps mee te nemen, want de route is maar heel sporadisch gemarkeerd (blauw/wit).  Ik zag veel mensen deze tocht doen aan de hand van het wandelgidsje. Dat kan natuurlijk ook, maar ik vind het zelf niet prettig om tijdens het wandelen steeds met mijn neus in een boekje te moeten zitten (wat wel nodig is bij deze trail als je geen vergissingen wil maken).

Wil je meer info over deze trail, dan kan je die vinden op volgende website:
https://www.dmff.eu/dutch-mountain-trail/

Er bestaat ook een Facebookgroep over de Dutch Mountain Trail, waar veel foto’s gedeeld worden, maar daarnaast ook informatie over mogelijke tijdelijke afsluitingen of overnachtingen onderweg enz.
https://www.facebook.com/groups/773193013283249

En dan nog een kleine extra …

Vorig jaar had ik een route voorzien als groepswandeling voor Grenzeloos Wandelen.  Door de gekende reden is dat toen allemaal niet door kunnen gaan en omdat ik dit jaar nog steeds geen wandelingen in Nederland organiseer, is het er ook nu nog altijd niet van gekomen om deze wandeling te doen. Tot mijn grote verrassing merkte ik bij het bewandelen van de Dutch Mountain Trail, dat ik sommige plekjes al herkende … En jawel ! De route die voor Grenzeloos Wandelen klaar ligt, loopt voor een gedeelte samen met deze trail. Dus … iedereen die volgend jaar mee op pad gaat met deze wandeling, zal automatisch al een klein beetje kunnen “proeven” van de Dutch Mountain Trail … Leuk toch ?!

Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

 1. Wauw Hilde, als je dit leest en ziet dan zou je direct willen vertrekken.
  Wat een super mooie trail, niet zo ver van huis.

  1. Dank je wel voor je fijne reactie Julienne !
   Ik zou zeggen: als je de kans hebt … doen 👍
   Zeker een aanrader en inderdaad niet ver van huis, maar toch is het er zo anders als hier.

  1. Bedankt voor je toffe reactie Carine !
   ’t Is voor jullie ook niet zo ver … dus mochten jullie zin hebben, gewoon gaan !
   Jullie hebben er trouwens twee jaar geleden met onze groep ook al een klein stukje van gedaan.
   Weet je nog, die dag toen het zo warm was ?!
   En volgend jaar gaan we met de groep een ander stukje van deze trail ontdekken, dat wordt ook weer een hele mooie wandeling dan …

 2. Wat een mooi verhaal Hilde. Bij het lezen hiervan wandel ik al een stukje mee 😃
  Fijn dat jullie er zo van genoten hebben.

  1. Dank je wel voor de fijne reactie Frieda !
   Volgend jaar kunnen jullie eventueel zelf een stukje hiervan genieten als jullie dan mee kunnen met de groep 😉

 3. Schitterend verwoord!

  Net of ik de trail terug beleef als ik het lees.
  Het is inderdaad een schitterend gevarieerde tocht, met heel leuke paadjes waar je anders nooit zou lopen, en met magnifieke uitzichten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}