Vlaanderen wandelt lokaal – ook in 2022

Door Hilde

april 11, 2022


Vorig jaar werd ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de officiële opening van Vlaanderen Wandelt Lokaal, een initiatief dat voor het eerst in die vorm georganiseerd werd door Wandelsport Vlaanderen. (zie Vlaanderen wandelt lokaal )

In 2022 werd besloten om Vlaanderen Wandelt Lokaal volgens hetzelfde concept door te laten gaan. Diverse wandelclubs verspreid over heel Vlaanderen zetten hun beste beentje voor om op zondag, 24 april, zoveel mogelijk mensen de geneugten van het wandelen te laten ontdekken. Want … zoals altijd waren ook op deze dag bij Wandelsport Vlaanderen zowel leden als niet-leden welkom om deel te nemen aan één van de vele mooie wandelingen die met zorg en toewijding door de deelnemende clubs werden uitgezet. Zoveel verschillende gebieden, zoveel variatie aan af te leggen afstanden … een mens zou er zowaar (gezonde) keuzestress aan over houden 😉

Ankerpunt in Heusden – Zolder

Als ankerpunt werd dit jaar gekozen voor Heusden-Zolder, waar een stukje groene long van ons mooie Limburg terug te vinden is en waar dus ook het officiële gedeelte zou plaatsvinden.

En ja, ook dit jaar mocht ik weer van de partij zijn. Een beetje netwerken hé … verbinden … Daar zeg ik geen neen tegen want dit soort van ontmoetingsmomenten kan ik echt wel koesteren 💚 Zo fijn en gezellig om gelijkgezinde mensen te leren kennen en om er boeiende gesprekken mee aan te knopen !

Als wandelcoach in the picture !

Deze keer ging ik niet alleen als wandelbegeleidster naar dit evenement, maar ook als gecertificeerde wandelcoach.  En dat Nathalie Didden, pers- en communicatieverantwoordelijke van Wandelsport Vlaanderen, dat ook wist, was duidelijk. Meteen na mijn aankomst, werd ik na een doorverwijzing van Nathalie al door een journalist van Stadsradio Vlaanderen “weggekaapt” voor een kort interview. Zo vroeg in de ochtend … zo onverwacht … Geen tijd om na te denken, geen tijd om iets voor te bereiden … Ik werd gewoon zonder pardon voor de leeuwen geworpen 😲

Wonderbaarlijk genoeg, slaagde ik er ondanks de adrenaline die door mijn lijf gierde in om er totaal onvoorbereid toch best wel vlot op los te babbelen. Iets van: “waar het hart van vol is” … enz … 😉

En of ik wakker was daarna, amai ! Voor mij kon de dag toen al niet meer stuk, terwijl hij eigenlijk nog volop moest beginnen !

Feel the fear and do it anyway

Alsof het nog niet genoeg was, vestigde Nathalie even later tijdens haar speech de aandacht op het feit dat wandelen niet alleen fysiek goed is, maar ook voor het mentale welzijn en de veerkracht van de mens. “Wandelsport Vlaanderen zet daarom ook in op wandelcoaches zoals Hilde van Natuur als kompas” vertelde ze. Ze benadrukte daarbij dat er zoveel mensen zijn die hier eigenlijk behoefte aan hebben, want … “iedereen kent toch wel iemand in zijn of haar omgeving die ergens in vastloopt, nietwaar ?”
Waarmee ze dus ook het belang van wandelcoaching helemaal ondersteunt en dat kan ik alleen maar toejuichen natuurlijk 😊

Héérlijk !  Zo fijn dat zij mijn visie hierin deelt én dat ze er zo voor open staat om mij te promoten ! Dat niet alleen trouwens, want … er staat me nog wat te wachten de komende maanden in samenwerking met Wandelsport Vlaanderen. Ik ben zo enorm dankbaar voor de unieke kans die ik hiermee krijg 🙏 Maar goed, dat is nog even toekomstmuziek … ik houd jullie met plezier op de hoogte als hier meer concreet over te vermelden valt !

Een paar genodigden aan het woord

Uiteraard kwamen er tijdens deze plechtigheid ook enkele genodigden aan het woord, zoals Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke. Hij is nog steeds overtuigd van de vele voordelen van het wandelen, iets wat hij zelf ook trouw blijft doen, o.a. tijdens zijn dagelijkse wandelingetje met zijn hond. Daarnaast adviseerde hij ook om de auto wat vaker te laten staan en om bijvoorbeeld te voet naar de bakker te gaan. Iets wat niet alleen een voordeel is voor ons welzijn, maar ook voor onze portemonnee, gezien de hoge brandstofprijzen waar we tegenwoordig mee geconfronteerd worden. Minister Beke haalde ook de wandelwegwijzers aan die je steeds vaker in het straatbeeld ziet opduiken, waarop het aantal stappen tot een bepaalde plaats vermeld staan. Een positieve stimulans om mensen meer te laten bewegen ! Na zijn uiteenzetting kreeg hij een duurzame drinkfles overhandigd door algemeen directeur Roel Soors, in een voor hem wel weer zeer toepasselijk kleurtje 😉

Minister Beke werd opgevolgd door de burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans. Deze verscheen in wandeloutfit, want hij was op een sportieve manier naar deze bijeenkomst gekomen, al wandelend natuurlijk !
Ook hij merkte op dat wandelen ons leven op een positieve manier kan verrijken. Volgens hem zijn wandelaars onderling als mens vriendelijker tegen elkaar. Ook stak hij een loftrompet af voor de wandelclub van dienst Wandelend Paal.

Voorzitter van wandelclub Wandelend Paal, Eddy Broos, nam het stokje van de burgemeester over. Hij schetste een beetje de geschiedenis van de club, die dit jaar 50 kaarsjes mag uitblazen en die zich door dit gouden jubilieum een Koninklijke wandelclub mag noemen. Vervolgens sprak hij over de vermindering in het aantal leden en deelnemers. Een trend die volgens hem sinds de komst van corona niet alleen in eigen club waarneembaar is, maar waar ook veel andere wandelclubs mee af te rekenen krijgen. Tevens maakte hij de bedenking, dat een andere evolutie die van het “zwart”-wandelen is. Een evolutie die ik zelf eerlijk gezegd betreurenswaardig vind …

Tot slot nam voorzitter van Wandelsport Vlaanderen Lieven Hostens het woord. Hij bevestigde de trend waar zijn voorganger het al over had. Anderzijds is hij er helemaal van overtuigd dat de balans toch weer naar de positieve kant zal gaan overhellen en dat het aantal leden en deelnemers weer zal toenemen. Dit is namelijk nu al merkbaar in de cijfers, dus er zit weer groei in ! Wel is het zo dat er door corona én door de huidige, hoge brandstofprijzen verschuivingen in het “wandellandschap” aan het plaatsvinden zijn. Iets wat volgens mij niet alleen in de wandelwereld zo is …

En toen kon er gewandeld worden !

Na het officiële gedeelte, werd het tijd om de omgeving eens te gaan verkennen !
’t Was een stralende lentedag, wat een mazzel 👍 🌞
Dat moeten meerdere wandelaars gedacht hebben, want er was een flinke opkomst 🥾🥾
Omdat er zoveel keuze in routes was, kon er toch in alle rust gewandeld worden voor diegenen die dat wensten.

Wij deden een route van 10 km en onderweg hebben we enkele verrassend fijne ontmoetingen gehad ! Puur genieten … wandelen onder het genot van een stralend zonnetje en daarbij getrakteerd worden op verhalen over o.a. de Camino Portugees, waar ik al een paar jaar over aan het dromen ben. Dus als ik hier mensen vol enthousiasme en met een warm gevoel over hoor vertellen, begint het keer op keer weer te kriebelen bij mezelf. Ooit hoop ik deze mooie tocht nog te kunnen doen … Maar zoals ik tegen deze medewandelaars ook al zei “een mens moet altijd iets hebben om van te blijven dromen”, toch ?!

Of het mooi was ? Ik zou zeggen … kijk naar de foto’s en oordeel zelf maar 😎

We hebben mooie stukjes natuur gezien, waarbij ik helemaal vrolijk werd van de vele tinten fris groen die nu weer tevoorschijn komen na een kale wintertijd. Tussendoor werden we zelfs regelmatig verrast met een paar boshyacinten. Oké, niet in die mate dat het hele bostapijten waren zoals in sommige omgevingen, maar hé … wie het kleine niet eert en zo …. Dus ik was gewoon heel blij met deze cadeautjes onderweg !

Net als vorig jaar kan ik ook nu met een tevreden gevoel terugblikken op Vlaanderen Wandelt Lokaal !

En net als vorig jaar, wil ik ook hierbij nog eens mijn dank uiten aan de vele wandelclubs die zich zo inzetten voor hun wandelende medemens ! Nee dat is niet vanzelfsprekend, daar gaat heel wat voorbereidend werk aan vooraf én ook nadat de wandelaars huiswaarts gekeerd zijn, volgt er voor de organisatoren nog heel wat opruim- en afbreekwerk. Dit mag wel eens vermeld worden vind ik !

Dus bij deze een dikke dank je wel aan alle wandelclubs én aan Wandelsport Vlaanderen. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van deze grote familie, want jawel, jullie vervullen een grote sociale rol in onze maatschappij en jullie dragen op deze manier absoluut ook bij aan het welzijn van de mens 💚

En zelf wil ik als wandelbegeleidster, maar zeker ook als wandelcoach hier mijn eigen steentje aan bijdragen. Heb je graag meer informatie over wat ik doe als wandelcoach ? Neem dan een kijkje op mijn website of volg me op Facebook of op Instagram.

Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

 1. Lieve Hilde, WOW, geen woorden voor. Alweer zo'n mooi artikel over de wandelsport, Wandelsport Vlaanderen vzw en het welzijn van de mensen.
  Na het lezen van dit artikel, dat me al een heel warm hart gaf, bent ik naar je nieuwe website gaan kijken van Natuur als Kompas.
  Niet te geloven! Wat een talent schuilt er in jou. Zo mooi! Alweer een TOPwebsite.
  Ik wens je alle succes toe als wandelcoach, maar natuurlijk ook als wandelbegeleider.
  Wij kijken al uit naar de "week van de veerkracht" waar we u als wandelcoach aan het werk kunnen zien.
  Fantastisch.

  1. Oh Nathalie, wat een fijne reactie 😊 Dank je wel 💚
   Ik ben Wandelsport Vlaanderen oprecht heel erg dankbaar 🙏 Dat is zo’n balletje dat bij mij aan het rollen is gegaan sinds ik de opleiding Wandelbegeleidster gedaan heb en het blijft maar groeien !
   Bedankt voor je compliment over mijn andere website. Grappig, want je weet hoe hard ik gewerkt heb om die tegen een bepaalde datum online te krijgen hé, terwijl ze toen voor mij nog niet “perfect” genoeg was 😉 Dus die wordt tussendoor nog verder “vervolmaakt” en afgewerkt … maar voor nu vind ik het wel oké.
   Nogmaals bedankt voor je lieve woorden !

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}