Interview met wandelboswachter Ellen Luijks

Door Hilde

februari 24, 2022


Dag Ellen, ik las de voorbije jaren al meerdere artikels van je, ik heb je zelfs ooit ontmoet bij de wildtoren in Nederweert in de periode van de bronst van de edelherten, maar verder had ik me nog niet specifiek in jou of waar jij je mee bezig houdt verdiept. Tot vorig jaar …
Tijdens een groepswandeling doorheen het mooie Zuid Limburg maakte één van de Grenzeloze Wandelaars me er attent op, dat jij in die regio ook een mooie route uitgezet had. Dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid … van het één kwam het ander en zo is ook dit interview uiteindelijk tot stand gekomen !

Je bent wandelboswachter, iets wat niet direct een doorsnee baan is. Kan je misschien vertellen of je dit al lang doet en hoe je ertoe gekomen bent om voor zoiets te kiezen ?

Ik ben boswachter voor Natuurmonumenten in het Rijk van Nijmegen. Ik doe niets liever dan mensen vertellen over hoe mooi het is in de natuur. Ik neem de mensen graag mee het bos in, niet alleen tijdens excursies, maar ook door ze verhalen over de natuur te vertellen en mooie foto’s te laten zien. Toen ik besloten had om een eerste wandelgids te gaan maken, die van de Oude Bondswandelweg van Amsterdam naar Arnhem, moest er ook een website komen. Toen was eigenlijk de term wandelboswachter heel snel bedacht. Al wandelend mensen meenemen met al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Ik neem de mensen graag mee het bos in, niet alleen tijdens excursies, maar ook door ze verhalen over de natuur te vertellen en mooie foto’s te laten zien.

Ellen genietend in het Geuldal bij de Volmolen

Ik neem aan dat je als (wandel)boswachter regelmatig in de natuur vertoeft, maar wat doe je precies tijdens het uitoefenen van deze baan ?

Voor mijn reguliere werk als boswachter zit ik helaas vaak binnen. Ik maak artikelen, informatiepanelen, heb contacten met de pers en ben verantwoordelijk voor de ledenwerving van de vereniging. Voor het wandelen ben ik natuurlijk wel veel buiten. Ik wandel zeker een keer in de week een grote route van zeker 15 km. Naast de routes voor de wandelgidsen, maak ik ook rondjes die ik dan weer op mijn website wandelboswachterellen.nl zet.

Voor natuurliefhebbers lijkt dit een droombaan, maar zijn er ook schaduwkantjes aan verbonden ? Dingen die je minder aangenaam vindt binnen je werk als boswachter ?

Vooropgesteld dat ik mijn werk écht super tof vind, zijn er inderdaad aan iedere baan mindere dingen. Ik zou wel graag meer naar buiten willen, maar ja, dan komt het werk achter de computer niet af. En wat ik jammer vind is dat de recreanten in het bos elkaar tegenwoordig zo slecht verdragen. Iedereen klaagt over elkaar en respecteert elkaar niet én de boswachter moet daar wat aan doen….

Je bent duidelijk op diverse vlakken actief met natuur en wandelen bezig. Zo had je het eerder al over de Oude Bondswandelwegen, dit zijn hele oude wandelroutes die jij in een nieuw jasje gestoken hebt. Van deze verbeterde versies heb je mooie wandelgidsen uitgegeven, rijkelijk voorzien van boeiende teksten en uitnodigende foto’s, zodat iedereen er op dit moment weer ten volle van kan genieten. Een hele onderneming om zoiets tot een goed einde te brengen denk ik. Kan je met ons delen hoe je hier toe gekomen bent ?  Wat bracht je op het idee om dit te doen en welke stappen heb je allemaal gezet om zo’n project tot een succesvol einde te brengen?

Ik had eigenlijk het plan opgepakt om de eerste Oude Bondswandelweg van Amsterdam naar Arnhem te lopen. Tijdens de eerste etappe zei degene die met mij meeliep: “Joh, dit is hartstikke leuk. Ik denk dat meer mensen dit leuk vinden. Waarom zet je het niet op papier en maak je er geen boekje van ?”. Ik was eerst best terughoudend, maar heb het er thuis toch over gehad. Mijn man is auteur van vele fotoboeken en hoofdredacteur van Natuurfotografie Magazine bij een uitgeverij. Hij werd ook meteen enthousiast. Toen zijn we eigenlijk gewoon begonnen. Ik maak onder het wandelen natuurlijk wel foto’s, maar de meeste foto’s maakt mijn man. Ik wil ook vertellen waar je langs loopt. Anders wordt het alleen een routebeschrijving, maar juist als boswachter kun je ook wat meer extra zinvolle verdieping geven. Na het schrijven komt natuurlijk nog het maken van reclame, zorgen voor verkopen en de distributie. Alles doe ik in eigen hand, maar met dat bijltje had ik al eerder gehakt voor de eerste drie boeken die Bob gemaakt heeft. Daar wordt je iedere keer handiger in.

’t Was een hele uitdaging waar ook heel wat uren tijd in zitten, maar je kreeg wel een mooie kroon op je werk gezet hé ! Jouw laatste wandelgids in de reeks van de Oude Bondswandelwegen, nl. die door Zuid Limburg, werd genomineerd voor wandelroute van het jaar 2022 en voorgaande jaren vielen je ook al andere nominaties te beurt 👌 Proficiat ! Een hele eer Ellen ! Wat doet zoiets met jou ?

Trots natuurlijk. Het is toch een erkenning dat je een gids maakt die in de smaak valt en voldoet aan eisen die wandelaars aan een gids stellen.

Nadat ik zelf het Krijtlandpad en de Dutch Mountain Trail in Zuid Limburg al bewandeld heb, mag deze route uiteraard niet aan mijn lijstje ontbreken ! Heb je nog een speciaal advies of een leuke tip die je me kan meegeven voor ik hiermee start ?

Na het Krijtlandpad en de Dutch Mountain Trail is dit wel even andere koek. Die andere routes zijn beide rond de 100 kilometer, die van mij is 230 kilometer, maar dan heb je ook bijna heel Zuid-Limburg gezien. Ik heb zelf die routes ook gelopen en wat mij vooral verbaasd heeft, is dat je toch weer op andere paden komt. De overlap is niet groot. Maar goed als je 230 km gaat wandelen en je wilt er geen tien-jaren-project van maken, dan is zorgen dat je tijd hebt wel heel handig. Bedenk je bij iedere stap dat er iemand is geweest die ruim 100 jaar geleden jou voorging. En geniet dan van het landschap en de natuur.

Een heerlijk vooruitzicht ! En ja, wat je zegt, de gedachte dat mensen ruim 100 jaar eerder deze tocht ook al gelopen hebben, maakt het extra bijzonder 👍

Als ik me niet vergis, ben je de laatste tijd bezig met projecten rond het wandelen met kinderen. Een prachtig initiatief vind ik dat !  Kan je een beetje toelichten wat je motivatie was om hiermee te starten ? Had je een speciaal doel voor ogen ?

Mooi initiatief !

Klopt, wij hebben gezamenlijk met z’n drieën, mijn man, mijn dochter Agnes en ik een spannende wandelgids met kinderwandelroutes gemaakt.
Het is belangrijk dat kinderen naar buiten gaan. Tegenwoordig zitten ze veel te veel binnen. Buiten is het zoveel leuker, maar je moet het wel goed brengen. Educatie krijgen ze op school al genoeg, dus er moet avontuur in zitten. Ik heb liever dat kinderen smerig thuiskomen en daar mooie lange herinneringen aan overhouden als dat ze het verschil weten tussen een paardenbloem en een havikskruid. Agnes moest uiteraard alle routes keuren en die lat ligt best hoog. Als zij de route niet avontuurlijk genoeg vond, kwam deze niet in de gids.

Geweldig 😍 Hopelijk kan je op deze manier veel ouders én kinderen inspireren en hen de liefde voor natuur en wandelen op een avontuurlijke, speelse manier bijbrengen !

Ellen op weg naar de koepel van Stoop

Tot slot, naast je baan, de mooie wandelgidsen die je uitgegeven hebt, de nieuwe projecten waar je aan werkt e.d. … vind je ook nog de tijd om je website te blijven aanvullen met nieuwe wandelervaringen, in de vorm van aangename verslagen met oogstrelende natuurfoto’s ter illustratie erbij zodat iedereen die dat maar wil inspiratie kan vinden. Volgens mij heb je al zowat heel Nederland doorkruist en hield het zelfs bij de landsgrenzen niet op ! Welke regio’s of gebieden vind jij zelf het mooist en welke routes vind je voor de lezers een aanrader ?

Ik zeg altijd, als je het wilt zien, in het overal mooi. De schoonheid van de natuur en het landschap zit hem in hetgeen wat je zelf wil zien. Zelf vind ik Drenthe en Twente heel mooi. De rust, de ruimte en de stilte die daar is. Ik kom er helaas niet zo vaak, want het is vanuit Limburg best een heel eind rijden.

De schoonheid van de natuur en het landschap zit hem in hetgeen wat je zelf wil zien.

Dat is een mooie uitspraak om mee te eindigen Ellen 👍 Heel erg bedankt voor de tijd die je voor dit interview wilde vrijmaken en voor het delen van je verhaal 🙏 Ik wens je veel succes bij alles wat je op wandelgebied nog wil ondernemen en veel plezier bij de vele mooie wandelkilometers die je dit jaar nog zal gaan afleggen !

Langs de Roer bij Melick

Ben je nieuwsgierig geworden naar wandelboswachter Ellen ?
Zou je zelf wel eens zo’n vernieuwde Oude Bondsroute willen verkennen ? Zoek je er meer info over en/of heb je interesse in de bijbehorende mooie wandelgidsen ?
Of zoek je inspiratie voor prachtige wandeltochten die je tussendoor zou willen doen ?
Neem dan zelf snel een kijkje op haar website
Wandelboswachter Ellen

Verder kan je Ellen ook volgen op Facebook en/of op Instagram

En … als je van plan bent om een Oude Bondsroute te gaan bewandelen, dan kan je vrijblijvend aansluiten bij de Facebookgroep die Ellen hiervoor opgezet heeft, nl. Te voet met boswachter Ellen over de Oude Bondswandelwegen om daar eventueel ervaringen met anderen uit te wisselen of om al een voorsmaakje te krijgen van wat je te wachten zal staan 😊
Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

  1. Wat een mooi verhaal!

    En inderdaad:

    "De schoonheid van de natuur en het landschap
    zit hem in hetgeen wat je zelf wil zien!"

    Mooi interview Hilde 👍

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}