Winter … tijd om te verstillen

Door Hilde

januari 24, 2022


Ik heb er jarenlang een gruwelijke hekel aan gehad … de winter.
Die periode duurde eindeloos en ‘t kon voor mij niet snel genoeg lente worden.

Ik had het vooral moeilijk met de bijtende koude en de gure wind die door merg en been leek te gaan. Dat gevoel probeerde ik zoveel mogelijk te vermijden, dus ik sprong altijd zo snel mogelijk de auto in als ik ergens naartoe moest, alleen voor het hoogst noodzakelijke, en verder bleef ik zoveel mogelijk behaaglijk warm binnen.

Onvoorstelbaar, als ik er nu aan terugdenk … en zo ongezond ook !

Mensen kunnen veranderen …

De voorbije jaren ben ik die mening langzaam maar zeker gaan bijstellen en daar ben ik blij om 🙏
Hoewel, het gaat niet zozeer om een mening, het zit hem vooral in het hoofd hé … de mindset !

In 2021 verraste de natuur ons bij het begin van dat jaar een paar keer met een maagdelijk wit sneeuwtapijt. Ik leerde er met andere ogen naar kijken, ik leerde dankbaar zijn voor de momenten van de rust en de stilte, die zo anders aanvoelt in een witte wereld.

It seems like everything sleeps in winter but it’s really a time of renewal and reflection

Inmiddels zijn we een jaar verder en in plaats van sneeuw krijgen we vooral veel grijze, grauwe luchten te zien.  ’t Is opvallend, hoe dit op het gemoed van de meeste mensen lijkt te werken. Velen voelen zich er somber bij, ze missen een stralende zon aan een blauwe hemel. 

Eerlijk gezegd vind ik het zelf ook aangenamer als de zon schittert en de lucht helder blauw is. Dan voel ik mezelf ook meteen heel wat vrolijker en energieker.

Maar toch ….

De voorbije maand leerde ik ook dit grijze weer te waarderen. Vooral de dagen waarop het behoorlijk mistig was, heb ik als een verrijking ervaren.

’t Voelde heel fris, zeg maar gerust ijzig koud, maar terwijl ik door die mist heen wandelde, heb ik niet louter een lichamelijke frisheid ervaren … Er nestelde zich ook een frisheid in mijn hoofd en dat was zo fijn !

Hierdoor bracht de mist een gevoel van rust, van verstilling … letterlijk en figuurlijk. Licht in de duisternis …

De innerlijke ruis van alles wat er niet toe doet verdween eventjes en ik kreeg ik meer helderheid in mijn gedachten, positieve ingevingen … en dat vond ik een geweldige ervaring 😍

’t Gaf me zo’n vredig gevoel dat ik ook daadwerkelijk enorm kon genieten van alles om me heen … de omgeving die in een mysterieuze waas gehuld was … waarbij ik mijn blik veel beter gefocust kon houden op datgene wat ik zelf wilde zien … datgene wat er voor mij toe doet.

Natuurlijke stressverlager ….

Naast deze persoonlijke winterse ervaringen, heb ik onlangs ook geleerd dat koude op zich stressverlagend werkt. Wist je dat ?

Een koude douche bijvoorbeeld, is heel erg goed voor stressreductie, maar je kan evengoed als het buiten een ijsdag is een flinke wandeling gaan maken. Ook op die manier heeft de koude dan een stressverlagend effect, wat uiteraard een boost geeft aan je mentale welzijn. Als dat geen goed nieuws is voor een doorgewinterde wandelaar !

Trouwens … tussen de grijze dagen door, werden we af en toe ook al verwend met een voorproefje op de lente. Ik heb deze momenten geplukt en naar hartenlust genoten van de kwetterende vogeltjes, het zonnetje op mijn huid en het heerlijke blauwe luchtje dat weer direct zoveel “kleur” gaf aan het geheel.  ‘k Heb zelfs al hier en daar frisgroene blaadjes aan boomtakken zien verschijnen, nu al, in januari 😲

Maar goed, na alle mijmeringen over de winter en wat het met me doet, kan ik eigenlijk alleen maar besluiten met het inzicht dat alles in beweging is. 
De seizoenen vloeien naadloos in elkaar over en ieder seizoen heeft z’n charmes, z’n voor- en nadelen … Ook de winter, dé periode bij uitstek om te vertragen, tot rust te komen en te bezinnen !

What good is the warmth of the summer without the cold of the winter to give it sweetness.

Na deze bezinningsperiode wordt het stilaan wel weer tijd voor de lente … tijd voor actie !  Want ook al ben ik inmiddels milder gaan denken over de winter, toch kijk ik net als voorgaande jaren uit naar het seizoen waarbij alles weer tot leven komt … het seizoen dat je kan associëren met een nieuw begin, met het tonen van kwetsbaarheid enz … de lente !!! 

Maar eerst nog even door de winter heen spartelen en genieten van wat hierbij op ons pad komt !

Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

 1. De lente als begin van nieuw leven,
  met warmte van de steeds vroeger opkomende zon,
  de energie van het gekwetter van de vogels,
  de natuur die ontwaakt…
  geeft ook mij terug energie
  energie, die we al wandelend ontdekken!

  1. Heerlijk hé Rina ! De vogeltjes laten zich inderdaad alweer steeds meer horen, zo fijn 😍
   En ’s avonds blijft het ook al langer licht, zalig !

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}