Mijn start als wandelcoach !

Door Hilde

december 2, 2021


🤷‍♂️ Wandelcoaching ?  Goh, daar heb ik nog nooit van gehoord maar ik geloof er ook niet in ….
🤷‍♀️ Ach, er zijn al zoveel coaches en veel van hen gaan ook al naar buiten met hun klanten …
🤷‍♂️ De concurrentie is te groot en er zijn al ontelbaar veel coaches die verder staan als jij …

Dit soort van uitspraken kreeg ik onlangs te horen.
Hoe enthousiast en hoe gedreven ik ook was, deze (voor)oordelen hakten er toch wel even in 😢

In diezelfde periode verschenen er eveneens artikels in de media waarbij opnieuw de draak gestoken werd met coaches. Er zou een wildgroei aan coaches zijn, ze zouden als paddenstoelen uit de grond schieten, ze zouden zichzelf allemaal uitroepen tot een expert ter zake terwijl velen onder hen nog niet eens een gedegen opleiding gevolgd zouden hebben en ga zo maar door.

Tja …. als je dat allemaal over je heen krijgt, schept dat niet bepaald een rooskleurig beeld om zelf als nieuwbakken coach aan de slag te gaan hé 🤔

En toch … na jaren twijfelen … was het voor mij tijd voor een carrièreswitch !

De carrièreswitch …

Na jaren vastgeroest gezeten te hebben in een administratieve job, in een omgeving waarbij ik me als een plantje helemaal voelde verdorren, besliste ik in het begin van dit jaar dat het dringend tijd werd om het roer om te gooien en om eindelijk, voor de resterende jaren die ik nog mag werken, mijn hart te volgen. Ik wilde namelijk al jarenlang professioneel “iets” doen met wandelen en ik wilde op een zinvolle manier mensen helpen.

You are never too old to set another goal or to dream a new dream

Hoe kon ik dat het best aanpakken ?

Samen met een fantastische loopbaanbegeleidster werkte ik rond competenties, vaardigheden, waarden, energiegevers, energievreters enz. Veel herkenbare zaken kwamen naar boven, maar toch wist ze me te verrassen ! Volgens haar kwam namelijk uit heel wat dingen naar voor, dat er een stuk “ondernemen” in me zou zitten. Huh ?!  Ondernemen ? Ik ? 😲 Dat was toch wel een gedachte waar ik aan moest wennen, maar haar uitleg erbij klonk heel aannemelijk, dus ja … toch wel iets om in mijn achterhoofd te houden.

Daarnaast volgde er nog iets anders waarvan ik in eerste instantie dacht dat ze dat toch echt wel verkeerd zag … Volgens mijn loopbaanbegeleidster was het belangrijk dat ik iets zou gaan doen waarbij ik me kan omringen met anderen want dat zou voor mij een grote energiegever zijn. Zo had ik het zelf nooit bekeken, ik zag mezelf meestal als een stil en teruggetrokken persoon, met veel behoefte aan rust en tijd voor zichzelf. Hoewel … ik had natuurlijk als wandelbegeleidster al meermaals ervaren met hoeveel energie ik na het begeleiden van een groepswandeling steeds weer thuis kwam. Dus tja, uiteindelijk bleek ik haar daar toch gelijk in te moeten geven.

De opleiding tot wandelcoach

Los van alles wat er uit de gesprekken met de loopbaanbegeleidster naar voor kwam, had ik me bij de start van dit jaar al ingeschreven voor de opleiding tot Wandelcoach (bijkomend volgde ik ook nog Wandelcoaching voor groepen). Vanuit interesse, maar ook al met de gedachte in mijn achterhoofd er “ooit” officieel mee aan de slag te gaan. Wat ik nooit had durven vermoeden, was dat ik zoveel maanden later al effectief mijn gouden kooi zou verlaten om een grote sprong in het diepe te maken ! Maar ik deed het en ik ben er trots op ook … zelfs al blijft het heel onzeker wat de toekomst zal gaan brengen en of er ook maar iemand zit te wachten op deze enthousiaste wandelcoach 🚶‍♀️ 😉

Groeien is springen in het onbekende, steeds weer

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Geen job meer in loondienst … maar wel een verdere groei in het ondernemerschap, dat is wat er bij mij op de planning staat voor 2022. Na het afronden van mijn boeiende opleidingen én na al maanden bezig te zijn met voorbereidingen, sta ik te popelen om eindelijk echt als wandelcoach aan de slag te kunnen gaan ! De laatste weken van 2021 staan in het teken van het in orde brengen van de nodige administratieve documenten. Zo spannend ! Hopelijk krijg ik alles nog keurig geregeld zodat ik op de eerste dag van het fonkelnieuwe jaar ook daadwerkelijk officieel een gloednieuwe start kan maken !

Wat doe ik dan eigenlijk als wandelcoach ?

Als ik het heb over wandelcoaching, word ik vaak nogal meewarig aangekeken, tenminste … in België toch. In Nederland is deze vorm van coaching al veel beter ingeburgerd en dat kan ik alleen maar toejuichen, want deze manier van coachen heeft zoveel positieve gevolgen !

Wandelcoaching is een vorm van resultaatgericht coachen.
Door al wandelend gecoacht te worden, kom je letterlijk en figuurlijk in beweging, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Op deze manier kan er ook beweging komen in vastgeroeste patronen !
Wat hier fijn aan is, is dat je naast elkaar wandelt, zodat je niet steeds oogcontact hoeft te maken (iets wat meestal wel zo is wanneer je binnen in een praktijkruimte gecoacht wordt).
Je krijgt de tijd en de ruimte om een beetje te mijmeren, om je gedachten de vrije loop te laten of om ze te ordenen enz, zonder dat de stilte die dan valt ongemakkelijk wordt. De drempel om moeilijke of gevoelige zaken te bespreken wordt op deze manier ook lager.

Daarnaast is er dan ook nog de natuur, waarvan algemeen bekend is dat die relativerend en rustgevend werkt. Dit gebeurt o.a. door de kleuren waarmee je je in de natuur omringt (met een boventoon aan vele tinten groen en blauw) of door vormen en herhalingen die we onbewust waarnemen en die een positieve invloed op ons hebben, door de stilte of juist door de typische geluiden die je in de natuur kan waarnemen, … Hierdoor verlaagt het stressniveau en staan we meer open voor nieuwe inzichten.

De kleuren blauw en groen zorgen voor een rustgevend, kalmerend effect !

Als derde troef kan de natuur dan ook nog eens ingezet worden als een bijkomende, tweede coach. Er zijn enorm veel elementen in de natuur waar te nemen die in het coachingproces ingezet kunnen worden, zoals bepaalde vormen van bomen, struiken, planten … of weerspiegelingen, weersomstandigheden, obstakels onderweg, … Naast de gerichte vragen die ik als coach stel, kunnen er oefeningen gedaan worden waarbij we elementen uit de natuur gebruiken of er kunnen spontane natuurassociaties gemaakt worden enz. Iedere sessie uit het wandelcoachtraject zal er dus keer op keer anders uitzien, juist omdat er zoveel gewerkt wordt met wat zich op het moment zelf onderweg aandient. Dit houdt het zowel voor de coachee als voor mij heel boeiend !

Is dit niet te zweverig ?

Nee hoor, absoluut niet ! Als wandelcoach luister ik naar je verhaal, stel ik gerichte vragen en houd ik je de spiegel van de natuur voor. Noch de natuur, noch ikzelf vellen een oordeel over jou, dat is iets wat voor mij heel belangrijk is ! Ik werk daarbij met metaforen, maar daar is helemaal niets zweverigs aan ! Het zal wel een beter resultaat geven als je visueel ingesteld bent en zelf actief meewerkt. Maar dat is met iedere vorm van coaching of therapie zo, toch ?

Een onverwacht obstakel onderweg, kan een opening bieden om over obstakels in het leven te beginnen

Mijn doel is om coachees te helpen milder en met minder zelfkritiek naar zichzelf te kijken zodat ze zelfbewuster, zelfzekerder en energieker in het leven kunnen staan, zodat ze beter hun grenzen leren aangeven enz. Ik voel me iedere keer opnieuw heel erg dankbaar om getuige te mogen zijn van het groeiproces dat een coachee doormaakt 🙏 Hiermee heb ik het gevoel om echt van betekenis te kunnen zijn en dat vind ik zo waardevol !

Als ik anderen vertel over wandelcoaching, merk ik regelmatig dat er gedacht wordt dat het dan om een ontspannen wandelingetje gaat. Vergis je hier niet in ! Als je een wandelcoachtraject aangaat, doe je dat met als doel verandering in jezelf te creëren hé … Dat betekent dus ook, dat je tijdens en tussen de sessies door met jezelf aan de slag gaat. We nemen je kwaliteiten en je valkuilen onder de loep en er wordt verwacht dat je al van bij het begin concrete stapjes gaat zetten tot verandering. Ook al kom je in de natuur gemakkelijker in beweging, toch blijft het belangrijk om gemotiveerd door te blijven zetten als je effectief resultaat wil bekomen 💪

Wat bied ik als wandelcoach aan ?

Naast één op één wandeltrajecten, kan je ook op een laagdrempelige manier eens komen ervaren of wandelcoaching misschien iets voor jou is. Dit kan door deel te nemen aan een themawandeling of een stiltewandeling die ik via Natuur als kompas tussendoor organiseer. Het gaat dan om kleine groepjes gelijkgezinde mensen, die zonder uitzondering helemaal zichzelf mogen en kunnen zijn !
Het is mijn bedoeling dat iedereen het gevoel krijgt “in een warm bad terecht te komen” als die met mij als wandelcoach op pad gaat, zowel bij een één op één als in kleine groepjes. Je bent dus ook echt altijd van harte welkom !

Als je na het lezen van deze blog jezelf afvraagt of wandelcoaching iets voor jou zou kunnen betekenen, dan kan je me volgen en de manier waarop ik in het leven sta beter leren kennen via https://www.facebook.com/natuuralskompas of https://www.instagram.com/natuur_als_kompas/?hl=nl
Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen voor meer informatie via bovenstaande sociale mediakanalen of via hilde@grenzelooswandelen.com. Er volgt sowieso nog een website voor Natuur als kompas, maar dat wordt een winterproject 😉

Ik kijk er als wandelbegeleidster én als wandelcoach met veel plezier naar uit jou te mogen ontmoeten !
Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

  1. Waaw, ik sta nu al te popelen na het lezen van uw verhaal om deel te nemen aan uw sessies.
    Je gaat dit fantastisch doen.
    Tot snel!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}