Wandelen en wijnen in de Elzas

Door Hilde

oktober 1, 2022


Een aantal jaren geleden maakten we een korte tussenstop in de Elzas na een deugddoende vakantie verder weg. De omgeving was er zo uitnodigend mooi, dat we een verblijf van één dag eigenlijk te weinig vonden. Daarom besloten we om dit jaar, tijdens onze reis naar het verder gelegen Italië, van de gelegenheid gebruik te maken en er enkele dagen in deze schitterende omgeving aan vast te koppelen.

Traveling: it leaves you speechless,
then turns you into a storyteller

Wijnen, wijnen, wijnen …

De Elzas, gelegen aan de voet van de Vogezen, staat vooral bekend om z’n heerlijke wijnen. Je kan er in de omgeving dan ook echt niet omheen: waar je ook bent, de hellingen met wijnranken zijn nooit ver weg ! ’t Is een lust voor het oog om ze van op een afstand te bekijken, maar nog fijner is het om er ook daadwerkelijk doorheen te wandelen. Dat mocht voor ons dus ook zeker niet ontbreken.

Terug in de tijd …

Naast de vele wijnranken, zijn er in de Elzas nog andere pareltjes te bewonderen. Langs de “route de vin d’Alsace” (de wijnroute !) liggen namelijk nog heel wat prachtige stadjes met een uitstraling alsof de tijd er is blijven stilstaan. Je vindt er schitterende, kleurrijke vakwerkhuisjes die met elkaar verbonden worden door gezellige pleintjes en smalle steegjes. Je valt er vaak van de ene verbazing in de andere !

Wij verbleven in het pittoreske Bergheim, een oude stad die absoluut de moeite waard is om te bezoeken maar die gelukkig (nog) niet extreem toeristisch is. Hier was de sfeer heel gemoedelijk. We konden op het gemak rondstruinen en na een wandeling onder het genot van een lekker, plaatselijk wijntje heerlijk relaxen op een terras. Wat wel opvallend was: in de avond was er weinig tot niets te beleven … dan keerde de rust voor de lokale bewoners terug.

Vond ik dit erg ? Oh nee, helemaal niet ! Wij huurden een studio op wandelafstand van het centrum met een eigen, gezellig terrasje waar we nog heerlijk van de avonden konden genieten.

Wandelend op verkenning …

De dag van aankomst maakten we een aangename wandeling vanuit Bergheim zelf naar het naburige Ribeauvillé. Net zoals Bergheim is Ribeauvillé ook een prachtige oude stad waarin veel middeleeuwse restanten te bewonderen zijn, maar we merkten wel meteen op dat het er heel wat drukker was. Voor ons was het een ideale pauzeplek, ongeveer halverwege de route, dus oké, die drukte namen we dan ook maar even voor lief … Daarna vervolgden we klimmend en dalend door het groene landschap onze route terug richting Bergheim.

Vanuit Riquewhir naar Kaysersberg en terug

Een andere wandeling die we in de Elzas maakten, was een tocht vanuit Riquewhir naar Kaysersberg en terug. Een prachtige route met schitterende uitzichten

Zicht op Kaysersberg


Het eerste gedeelte van deze wandeling liepen we vooral doorheen de vele wijngaarden. Niet alleen de hoogtemeters ontnamen hier onze adem, ook de vele grandioze uitzichten waren daar verantwoordelijk voor. Geweldig 😍

Door de temperaturen die al snel omhoog piekten, werd het op sommige momenten wel vermoeiend om die hoogtemeters te maken, maar in zo’n mooie omgeving was het zeker geen straf om wat extra te rusten en te genieten !

Tijdens het tweede gedeelte van deze route vonden we gelukkig tussendoor wat meer verkoeling in het bos … dat maakte het een beetje aangenamer om te wandelen met een brandende zon hoog aan de hemel. Maar de wandeling was zo de moeite waard, dat zelfs de warmte geen spelbreker vormde !

Beide stadjes waren leuk om even rond te flaneren, hoewel ik het persoonlijk vooral in Riquewhir toch echt wel té massaal vond. Niet voor niets natuurlijk, want deze gedeeltelijk ommuurde stad zou zowat de best bewaarde vakwerkhuizen van de hele Elzas hebben (voorafgegaan door Colmar en Straatsburg). Dit trekt bijgevolg ook veel toeristen, waardoor deze stad jaarlijks door meer dan twee miljoen mensen overspoeld wordt. Voor mij wat van het goede teveel 🥵

Wist je trouwens, dat de huizen in deze oude steden niet zomaar allerlei fraaie kleurtjes hebben ? Je zou er allerlei boodschappen uit kunnen aflezen, zoals bijvoorbeeld: een viswinkel was blauw, een bakker geel, een protestantse woning werd rood enz … Er zit dus dikwijls een verhaal achter de kleuren van deze geweldige huisjes !

Al bij al werd dit een schitterende wandeling die ik zeker kan aanraden 👍 Ik hou van de combinatie van open landschappen en bosrijke gebieden. De wijnranken onderweg en de wondermooie, oude stadjes die ook het culturele oog strelen, geven deze tocht een grote meerwaarde. Top !

Afsluiter in Obernai

Op weg naar huis maakten we een laatste stop in de Elzas. Deze keer in Obernai, ook weer een prachtige stad die de moeite van het bezoeken meer dan waard was ! We deden zelfs een nogal lugubere ontdekking bij één van de kerken in het centrum 😉

Druk … ja dat helaas ook … In de late namiddag ging het nog, maar het leek wel alsof iedereen op hetzelfde moment met een hongerige maag geconfronteerd werd, want binnen een ongezien snelle tijd liepen alle horecazaken helemaal vol ! We konden met veel geluk nog een plekje bemachtigen, wat uiteindelijk ook nog echt een schot in de roos bleek te zijn 😋

Algemene indruk

Mijn verwachtingen wat deze regio betreft werden super goed ingelost !
De Elzas is een heerlijke vakantiebestemming waarbij je natuur en cultuur perfect kan combineren, waarbij je dan ook nog eens zalig kan genieten van de vele plaatselijke wijnen die echt wel lekker zijn ! Bovendien is het niet zo heel ver weg, waardoor dit gebied ook ideaal is voor een korte vakantie of een paar dagen even er tussenuit … Je zal er geen spijt van krijgen !

Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}