Uitwaaien aan de adembenemend mooie Opaalkust

Door Hilde

juli 3, 2022


Zeven jaar geleden mocht ik voor het eerst kennismaken met een prachtig stuk natuur aan de Noord Franse Westkust, nl. Nord Pas de Calais. Een plek die niet zo ver voorbij de Belgische grens gelegen is, maar toch zo verschilt van onze eigen, Belgische kust.

Bij die eerste aanblik, wist ik al direct: “hier kom ik zeker nog terug !”  En jawel … na al die jaren was het eindelijk zover en kon ik vier dagen gaan genieten aan de Opaalkust. Wat een feest !

Een verlate, stormachtige start …

Ik had op voorhand een paar mooie wandelingen gekozen uit de Dagstappergids Frans-Vlaanderen van Grote Routepaden. De eerste dag stond een tocht vanuit Audresselles op de planning. Helaas hadden we de pech dat er juist op die dag onaangekondigde controles uitgevoerd werden aan de Franse grens. Hierdoor ontstond er een ellenlange file, waardoor we veel later als voorzien op ons startpunt arriveerden.

Daarnaast stond er die dag ook een pittige wind … ’t Was echt wel letterlijk en figuurlijk flink uitwaaien💨

Smell the sea and feel the sky

Let your soul and spirit fly

Het eerste gedeelte van de route wandelden we door het binnenland richting het befaamde Dunes de la Slack. Voor mij nog onbekend terrein, dus ik was heel benieuwd !

’t Was de moeite waard om eens door dit natuurgebied heen te wandelen 👍 Het was er verrassend groen, soms leek het alsof we door een “gewoon” bos wandelden, met veel dennen, maar de duinen met hun typische duinvegetatie waren nooit ver weg. Eigenlijk word je er in dit gebied wat omheen geleid, maar er is wel volop de gelegenheid om van mooie uitzichten te genieten !

Uiteraard mochten pittige klimpartijtjes niet ontbreken, want ja, tussendoor ging het best wel omhoog en omlaag door dat mulle zand. In dit gebied vind je, heel verrassend, ook aangename vlonderpaden, die ervoor zorgen dat je voeten droog blijven als je door een moerasachtig stukje wandelt.  La Slack is een riviertje dat door dit gebied heen stroomt, vandaar ook de naam “Dunes de la Slack”.

We vervolgden onze wandeling vanaf dit natuurgebied eigenlijk bijna constant langs de kustlijn, die in de omgeving van Audresselles en Ambleteuse bij momenten best wel ruig is. We liepen over het strand, dat hier vooral bestaat uit grove keien, tot aan het fort van Ambleteuse en van daaruit zetten we onze tocht verder richting eindpunt Audresselles. Bij laag tij springen hier de grote rotsblokken op het strand in het oog. Een leuke ervaring om er een stukje overheen te klauteren !

Na deze mooie route werd het tijd om op zoek te gaan naar ons huisje. Een huisje dat wat meer landinwaarts gelegen was, heel centraal, met de auto nauwelijks een kwartiertje van alle gekende badplaatsen af en met diverse grote supermarkten in de nabijheid. Gelukkig viel dit huisje heel goed mee, veel privacy en mooi omheind zodat onze hond heerlijk vrij kon rondrennen in de tuin.

Op naar het volgende avontuur …

Een wandeling van Wissant naar Cap Blanc Nez – en terug – werd onze volgende uitstap. Omdat ik zelf affiniteit heb met de GR128 (zie mijn Facebookgroep GR128Vlaanderenroute ) mocht deze dagstapper absoluut niet ontbreken tijdens ons bezoek aan de Opaalkust.  De GR128 start (of eindigt) namelijk in Wissant en dit was een stukje van deze GR dat we nog niet eerder verkend hadden. ’t Werd ook meteen de langste én de zwaarste tocht die we tijdens deze minivakantie zouden doen, dus tijdig vertrekken was de boodschap.

Omdat het weer zoveel beter was als voorspeld, moest er nog eerst wat zonnecrème gescoord worden bij de plaatselijke apotheek en daarna konden we op pad ! Zalig !

Direct al van bij ’t begin kreeg ik de markering van de GR128 in het vizier … en dat was zeker niet de laatste keer …

Net zoals tijdens de eerste dag, wandelden we ook nu het eerste gedeelte door het binnenland. ’t Was opmerkelijk rustig, we voelden ons vaak helemaal alleen op de wereld, omringd door  een landschap dat eruit zag als een golvende groene lappendeken. Wat wil een mens nog meer !

Na heel wat kilometers kwam Cap Blanc Nez prominenter in beeld en stelden we vast dat we nog een flinke klim voor de boeg hadden. De wind was deze dag gaan liggen, waardoor de warmte veel meer voelbaar was. Door de hoogteverschillen die we steeds mochten overbruggen, werd het tussendoor echt wel puffen … Best wel vermoeiend af en toe 🥵

Daarom voelde het als een soort van “overwinning” toen we de obelisk op de top van deze cap bereikten. We werden beloond met een machtig uitzicht.  Omdat het zo’n helder weer was, konden we zelfs in de verte de Engelse kust zien liggen. Dat was het puffen zeker waard 👍

Daarna werd de terugweg ingezet, aanvankelijk over de machtige witte kliffen heen … steeds nog klimmend en dalend met de zee continu in ons vizier. De laatste kilometers legden we af via het strand dat hier heel goed te belopen was over het zand.

Naarmate we Wissant naderden, werd het alsmaar drukker en in het kleine stadje zelf kon je bijna over de koppen lopen. Gelukkig konden we toch ergens een plekje bij een plaatselijke horecazaak bemachtigen zodat we moe maar voldaan nog even heerlijk konden nagenieten van al onze ervaringen van die dag.

Op stap richting Cap Gris Nez …

Nadat we de dag ervoor Cap Blanc Nez beklommen hadden, kwam op de derde dag Cap Griz Nez aan de beurt. We startten opnieuw in Wissant, maar deze keer gingen we dus ook weer via het binnenland de andere kant op … Er stonden ons opnieuw heel wat fenomenale panorama’s te wachten, waarbij het zicht op de White Cliffs of Dover voor ons het meest bijzonder was 😍
Wat verlangde ik er naar om op één van die vele overzetboten die we op zee zagen te zitten, op weg naar mijn zo geliefde Engeland … Oh wat voelde ik een heimwee naar dat land dat schijnbaar zo binnen handbereik lag.  Maar ja goed, dat komt nog wel een keer … er moet altijd iets blijven om van te dromen hé 😉

Op de heenweg passeerden we overigens een paar kleine, lieflijke dorpjes. Zalig om hierbij het gevoel te kunnen ervaren alsof we jaren terug in de tijd gekatapulteerd werden … Daar hou ik van !

Tijdens deze wandeling was er vlakbij Cap Griz Nez wel horeca, iets wat we de dag daarvoor helemaal niet hadden. We maakten er dankbaar gebruik van en vonden verkoeling bij het eten van een overheerlijk ijsje. Daarna konden we de terugweg inzetten, die ook weer over kliffen ging en eindigde met de laatste kilometers over het strand terug naar Wissant.

Ook deze wandeling was zonder twijfel een aanrader ! We sloten ze af op een terras in Wissant met – hoe kan het ook anders – een dorstlessende “2 Caps”, een blond streekbiertje 🍻

Die smaakten😋

Regen … maar na de regen komt altijd zonneschijn !

Helaas liet het zonnetje ons de laatste dag wat in de steek … Omdat er heel wat regen uit de lucht viel en er ons nog meer frisse buien te wachten stonden, besloten we onze planning aan te passen en het een dagje rustiger aan te doen. We kozen voor een stadswandeling in Boulogne sur Mer. Een snuifje cultuur tussendoor kan best fijn zijn en mochten er zware regenbuien uitbreken, dan zou er altijd wel een gezellige café in de buurt zijn om even de droogte op te zoeken. Vanaf de namiddag brak de zon er trouwens terug door en konden we nog een paar uurtjes genieten van haar deugddoende stralen voordat we huiswaarts reden.

Deze stad heeft ons echt wel verrast … er zijn zoveel leuke dingen te ontdekken ! Beneden aan het water zijn er diverse kraampjes waar verse vis verkocht wordt. Verser dan vers, want de vissersbootjes liggen er bij wijze van spreken nog langs. De binnenstad, die je na een flinke klim kan bereiken, heeft een rijke geschiedenis die je voluit kan bewonderen. Ik vond het zeker wel eens de moeite om hier op verkenning te gaan. In verhouding tot de andere gekende stadjes aan de Opaalkust voelde deze stad wel meer toeristisch aan. Stadjes als Wissant, Audresselles, Wimereux, Ambleteuse enz zijn ook toeristisch, maar door het feit dat ze kleiner zijn, vind ik dat je daar een ander gevoel ervaart … ’t Is er knusser en intiemer, terwijl je in Boulogne sur Mer zoals ik het aanvoelde meer opgaat in de drukte en de anonimiteit van een modernere stad.

Nabeschouwing …

Net zoals zeven jaar geleden was ik ook nu weer heel erg onder de indruk van de Opaalkust. In tegenstelling tot toen, hebben we ons deze keer vooral gefocust op het (GR)-wandelen. Op deze manier konden we voluit “proeven” van alles wat deze regio aan natuur te bieden heeft, zowel landinwaarts als ook langs de kustlijn.

Ik heb weer heel erg genoten van de landschappen en de panorama’s die we konden bewonderen.
De wandelingen waren soms best wel pittig, maar de uitzichten als beloning maakten alles goed !
En wat ik in deze regio het meest van al kan waarderen, is de rust en de stilte die je hier nog kan vinden … Terwijl het hier zo adembenemend mooi is, kan je nog wandelen alsof je alleen op de wereld bent, weg van alle drukte van het dagelijkse leven, weg van de stress en de verplichtingen. Gewoon één met de natuur … zalig 🥰

En ook onze kleine rakker vond het geweldig aan de Franse kust, waar hij zich weer voluit kon uitleven al rennend op het strand en uiteraard ook al zwemmend in de zee !

Siebe helemaal in zijn element !


Mocht je interesse hebben om zelf in deze regio te gaan wandelen: er is online veel over terug te vinden, maar ook ter plekke zijn er overal gemarkeerde wandelroutes die je gemakkelijk kan volgen.

Bovendien zijn de stadjes die hier aan de kust liggen zeker het bezoeken waard ! Ze stralen allemaal een bijzondere charme uit …

Houd er wel rekening mee dat vanaf eind juni honden op de meeste plaatsen niet welkom zijn, niet op het strand, maar ook niet op de dijk !!!

Reageren kan hier !

Je e-mailadres zal niet openbaar op de website vertoond worden.

 1. Dit is inderdaad een prachtige streek! En zeker een aanrader voor elke natuurliefhebber!
  Bij de kliffen voelde ik me klein in een "groots" gebied en in de dorpjes is gezelligheid troef!

 2. Wauw, schitterend Hilde.
  Mooi verhaal, mooie foto's, dat moet geweldig geweest zijn.

  1. Dank je voor deze mooie reactie Julienne 🙏
   ’t Was inderdaad heerlijk om er op deze manier een paar dagen tussenuit te zijn !

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}